Манолова организира обществено обсъждане на тема: „Защита от неравноправни клаузи и свръхправомощията на банките”

Проект за защита на гражданите от свръхправомощията на банките предлага омбудсманът Мая Манолова. От началото на януари има наказателна процедура срещу България заради несъответствие с правото на Европейския съюз във връзка с неравноправните клаузи в потребителските договори, за което Европейската комисия даде на страната ни двумесечен срок за справяне с проблема.

"Процедурата започна през 2015г. Тя е по жалба на граждани и неправителствени организации относно това, че българското законодателство не съответства на европейското и по-точно на директивата за неравноправните търговски клаузи, която беше приета през 2013г. България вече трябваше да даде отговор на зададените от ЕК въпроси по тази процедура. ЕК обаче е приела отговорът на България за незадоволителен. Именно затова в края на месец януари започна наказателна процедура – дадоха двумесечен срок за предприемане на действия от страна на българските институции за съответен адекватен отговор. След това България ще бъде дадена на съда в Люксембург за нарушаване на европейското законодателство”, коментира омбудсманът Мая Манолова в студиото на „Здравей, България”.

Имотната мафия взе апартамент от дете, наследило имущество за милиони

По думите и монополни дружества, бързи кредити, колекторски фирми, мобилни оператори и финансови институции са в привилегировано положение по отношение на техните клиенти. „Балансът между банки и монополни дружества и техните клиенти е нарушен в полза на банките  и монополните дружества”, коментира още омбудсманът.

Според нея по отношение на всички тези дружества – монополни, колектоски, нарушението се изразява в това, че съдът служебно  не следи за наличието на неравноправни клаузи. „Давам пример с мобилен оператор, който е предвидил в своя договор автоматичното му продължаване и огромни неустойки в случай, че клиентът иска да прекрати договора. Това е неравноправна клауза, която съдът би следвало да преценява служебно. Само че ако гражданинът поради незнание не възрази за наличието на тази клауза, той ще бъде принуден по съдебен ред да плати тези огромни суми”, коментира Манолова.

По думите на омбудсмана по отношение на банките ситуацията е още по-драстична, защото банката въз основа на едностранно издадени документи и извлечения от нейните сметки може да осъди свой длъжник, без съдебен процес и да пристъпи директно към принудително изпълнение. „Докато гражданинът възразява, тъй като възражението не спира принудителното изпълнение, неговото имущество може да бъде изцяло разпродадено”, каза още Манолова.

Имотна мафия: Опитаха да вземат жилището на психичноболни

„Ние вече сме готови с проект, който да защити потребителите. Предлагаме четири нива на защита срещу неравноправни клаузи в потребителските договори. Предлагаме и възможност на длъжника да спре принудителното изпълнение с едно обикновено възражение, така че да се мине в искова процедура, в която да се докаже дали дългът е правилно изчислен, дали няма грешки и дали няма неравноправни клаузи, които да правят това задължение нищожно”, заяви Манолова.

Относно възможността да се кандидатира за кмет на София, Манолова отговори: „В момента имам каузи – банките, частния фалит, който е образно казано, на бюрото ми. С моя екип вече сме готови с този проект. След това следват правилата за колекторските фирми. В момента нямам решение да се кандидатирам за кмет. Зависи от успеха на клаузите, зад които стоя. В момента нямам такова решение, което разбира се, не означава, че в някакъв момент няма да реша нещо друго".

Още по темата гледайте във видеото!

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.