Персоналът в болницата „Свети Иван Рилски" алармирал в полицията

 

Виолина и Силвия Димитрови са майка и дъщеря. От години страдат от шизофрения и се лекуват в психиатричната болница „Свети Иван Рилски".

 

Съпругът на Виолина и баща на Силвия е починал. След смъртта му двете жени наследяват дял от къщата му и част от имот към нея, който се намира в кв. „Филиповци”, район „Люлин”.

 

Преди няколко дни в деня за свиждане в клиниката ги посещава тяхна съседка и мъж, който те бегло познават. 

 

„По време на свиждането, което за късмет се е осъществило вътре в столовата, дежурната сестра установява, че тези две лица, представили се за техни познати, им подават някакви листа за подписи. Усъмнила се е, извикала е дежурния лекар, който е установил, че това са предварителни договори за покупко-продажба на собственото им жилище”, обясни д-р Цветеслава Гълъбова, директор на болница „Свети Иван Рилски”.

 

Жената, която се записва в книгата за свиждане като посетител на Виолина и Силвия, се казва Милена Първанова. Къщата ѝ е съседна до тази, която наследяват двете.  Другият посетител не се легитимирал.

 

Документът, който подписва Силвия, е предварителен договор между нея и Милена, с който продава дял от къщата (29 квадрата), и една трета част от парцела към нея за 9 000 лева.

 

„По този повод е идвала полиция, защото е направен един изключително нагъл и груб опит да бъдат ощетени психиатрични пациенти по най-гадния начин - чрез имотна измама”, заяви д-р Цветеслава Гълъбова.

 

„Този предварителен договор е много опасен, защото това е опит за много грозна, безскрупулна измама. По силата на този документ вече може да се сключи окончателен документ и по съдебен ред решението на съда има сила на нотариален акт. Това показва, че е опит за измама и се наказва наравно като измама”, обясни адвокат Марин Марковски. 

 

„Случвало се е нотариуси да идват на портала с подставени лица, но толкова нагло и арогантно поведение за първи път - да влязат вътре и пред очите на персонала да ги накарат да подпишат предварителни договори”, коментира д-р Гълъбова.

 

Коя е Милена Първанова? Съседка на Силвия и Виолина. Двамата със съпруга ѝ са изкупили другите дялове от имота, остава частта на двете жени.

 

Милена е служител в пощата в район „Люлин”. Там именно двете жени се запознават с нея, докато взимат пенсиите си.  

 

„Известно е, че нашите пациенти са много манипулируеми, много лесно може да им се внуши нищо. Така че те първо ги обработват, контактуват с тях”, обясни д-р Гълъбова. 

 

„Имат уговорки с нотариусите, които ще извършат сделките. И ако полицията не вземе мерки, има опасност тази най-нагло да доведе докрай тази процедура и да вземат един имот, който никак не е евтин”, обясни адвокат Марковски. 

 

Близките на Милена - съпругът ѝ и племенникът ѝ са решени да доведат нещата докрай. Повече от час те ни убеждаваха да не излъчваме този репортаж. А Милена не пожела да се срещне с нас, въпреки опитите ни в продължение на няколко дни.

 

Полицията работи по случая. Има образувана преписка, разпитан е персоналът на болницата, събират се доказателства.