Момичето е в болница с травми по главата и счупен нос

Фрапиращ случай на домашно насилие над дете във Варна. 14-годишно момиче е в болница с травми по главата, на гръдния кош и счупен нос след побой от баща му. Състоянието на детето е стабилно. Сигналът за посегателството е подаден от майката на пострадалата.

Мъжът, срещу когото и преди са подавани сигнали за насилие, е задържан.

Мъж преби жена си до смърт във Варна (ВИДЕО+СНИМКИ)

Момичето попада в детската хирургия, след като не само е бита, но е и провесена през балкона от петия етаж в дома на баща си. Майката Ирина Янкова разбира какво се е случило с дъщеря й след разговор с полицията и лекарите.

„Съобщиха ми, че детето е много зверски пребито и има отоци и синини по цялото тяло и най-вече по главата”, каза майката за NOVA.

През февруари детето, което живее с майка си в Сливен, помолило да отиде при баща си във Варна. Момичето твърдяло, че баща й се е променил. Спокойният им съвместен живот обаче продължил само месец. Скандал заради уроци довел до побоя. Такова поведение от страна на бащата било ежедневие преди, твърди вече бившата му съпруга и майка на пребитотот дете. Тя търси помощ от полицията, когато мъжът провесва и нея през балкона.

ОКОНЧАТЕЛНО: По-строги наказания за домашните насилници (ВИДЕО)

По данни на Агенцията за социално подпомагане средно около 3000 сигнала годишно постъпват в институцията за насилие над деца в България. Според промени в Наказателния кодекс от февруари тази година санкциите при причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие се увеличават:

- от 3 до 15 години при тежка телесна повреда;

- от 2 до 10 години при средна телесна повреда;

- до 3 години при лека телесна повреда.

Затвор за домашно насилие над дете предвижда и Националната стратегия за детето, както и забрана за физически наказания.

Репортер: Наталия Йорданова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.