С лентата откриха 23-тият "София филм фест"

Лентата "Да ходиш по вода" проследява реализирането на един от най-мащабните арт проекти създавани някога. Тя разказва за българина Христо Явашев – Кристо и как заедно със своя екип той създава арт инсталацията „Плаващите кейове”. Тя е замислена за първи път през 1970 г. от него и покойната му съпруга Жан-Клод. „Да ходиш по вода“ вече излиза по кината в Италия, Франция, Холандия, Швейцария, Австралия, Канада, а през май излиза на голям екран и в САЩ.

Режисьор на документалния филм е Андрей Паунов, познат в цял свят със своите документални филми. Той разказва, че Кристо сам се е обърнал към него с предложението да създаде филма. „Понякога хубавите неща се случват от много места! За Кристо е важно да се документира такъв проект, защото той се случва само за 16 дни. След това, което остава е филма!", споделя Паунов.

Димитър Маринов ще представи лично "Зелената книга" на София Филм Фест

Историята на "плаващите кейове" е разказана точно в час и половина. „Филмът имаше 850 часа суров материал. Има 12 екипа, които са снимали по него които са щъкали навсякъде през цалото това нещо!", добавя режисьорът. "Кристо не е човек, който може да бъде описан и вкаран в едно изречение. Той е много неща! Една буря сам по себе си! Този филм е негов портрет, който показва всички неща в него!”, допълва Паунов за българския артист.

Той разказва и за преживяването да снимаш прочутият човек на изкуствотото. "Най-трудното беше да се направи филм в стъпките на Мейзълс, които са правили по-голямата част от Кристо филмите - едни от бащите на документалното кино! Те са бащите на Верита Синема през 60-те години”, казва Паунов.

Темата на NOVA”: Успехите на новото българско кино

Режисьорът споделя, че това е филм, „правен за публика”. Целта му била да комуникира с нея - да е достъпен. Според него, филмът дава уникална възможност да се вникне в кухнята на такъв артист като Кристо и той допълва, че „няма много останали като него”. Той определя посланието на филма като „една покана за разходка с Кристо по вода".

Плаващи кейове на Кристо бяха с дължина 3 километра в езерото Изео в Италия. Плаващата пътека беше широка 16 метра и свързваше брега с островите Монте Изола и Сан Паоло. За направата на пътеката бяха използвани 220 000 полиетиленови кубове, покрити с над 100 000 квадратни метра жълто-оранжев плат.  За 16 дни „Плаващите кейове“ са посетени от над 1 200 000 души, а след приключването на мащабния проект всички компоненти са рециклирани.

НИКОЛА ГЕШЕВ - ПОЗНАТ И НЕПОЗНАТ: Документален филм за топ полицая на Царство България

С прожекция на „Да ходиш по вода“  в зала 1 на НДК  се откри и 23-тият "София филм фест".

„Страхотно е, че „София Филм фест” така реши да направи за първи крачката, да отвори филмовия фестивал с документален филм, аз съм много горд!", сподели Андрей Паунов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.