Има ли допусната грешка в системата и ще си получат ли парите потърпевшите?

Десетки жители на Пазарджик не могат да си върнат парите за платени, но неполучени винетки. Парадоксалното е, че някои от тях чакат вече трети месец. Националното тол управление да им върне неправомерно взетите суми за електронните винетки.

Какви са правомощията на тол полицията?

На 1 януари семейство Ненови опитали да си купят електронна винетка от автомата в бензиностанция. "Направих един опит, даде ми грешка. Направих втори, трети опит и не можа да се осъществи да си взема винетка, електронна. Направих справка чрез телефона на банковата ми сметка и установих, че ми липсват 291 лева, което е равностойно на тригодишни винетки", каза Красимир Ненов.

Още на следващия ден мъжът отишъл в банката за извлечение, с което да докаже, че от сметката му тол системата три пъти е изтеглила сумата от 97 лева. Веднага след това подал жалба в Областното пътно управление. И вече втори месец чака отговор. "Свързахме се с кол центъра на БГ ТОЛ и оттам ни отговори момичето, че тя не може да ни помогне. Тя не се занимава с документите, които са изпратени към фирмата БГ ТОЛ. И ние нищо не можем да направим повече", заяви Димка Ненова.

Междувременно на семейството му се наложило да извади още 97 лева, за да си купи винетка за четвърти път. Но не рискували отново с автомат, а отишли на гише.

От Областното пътно управление в Пазарджик отказаха коментар и ни препратиха към Националното ТОЛ управление.

Какво става с електронната винетка при прехвърляне на собствеността на колата?

От там признаха за грешката и обясниха, че тя е станала в началото на януари, когато се появиха техническите проблеми в системата. И че има и други такива случаи. Общо 11 души са се оплакали от такъв проблем. Пред NOVA, от Националното ТОЛ управление обещаха неправомерно взетите 291 лева да бъдат върнати на семейство Ненови до няколко дни. Парите си скоро щели да получат и останалите потърпевши.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.