Според местните тя е чувствително повишена от два месеца насам

Протест в село Илинденци срещу повишената цена на водата. Един кубик вече струва 1.50 лева, вместо досегашните 60 стотинки. Хората са категорични, че няма да си плащат сметките, ако новите цени се запазят.

Гневни и твърдо решени да не плащат водата на новите цени, жителите на Илинденци се събраха от ранни зори на селския площад. ”Това не е увеличение, което да е пет процента, както вдигат пенсиите, заплатите, даже заплатите по 10г не ги вдигат, а е 250 процента. На чиста вода, която идва от Балкана без никакви средства и да ни вдигат тая цена. Абе това е невъзможно бе”, коментираха протестиращи.

Жителите на Джерман блокираха главен път Е-79

От ВиК обясниха,  че с новите цени на водата ще се правят повече инвестиции в инфраструктурата. Но допълниха, че и с новите ставки няма да се решат всички проблеми.  От водното дружество са категорични, че че е необходима пълна консолидация на ВиК асоциацията, за да може да се кандидатства за европейски средства. За момента обаче извън асоциацията остават Кресна и Сандански.

В Благоевград подновиха протестите срещу социалното неравенство (СНИМКИ)

„Аз съм уверен и съм убеден, че услугата се подобрява и ще се подобри, в това нямам никакво съмнение. Сменят се водопроводи. Ще започнат да се сменят и отсечки. , коментира инж. Петър Чапкънов от ВиК – Благоевград.

Спукан водопровод остави хората в Рибново без вода с дни

А паралелно с протеста в Илинденци, за да я изразят недоволството си, на площада излязоха и жителите на Струмяни.

„Искаме да си остане на същата цена, какви са тия цени, с 200 лева пенсия искат 3 лева вода, нали е срамота”, коментира Иван Манолев, един от недоволните граждани.

Репортер: Антон Чавдаров

Протест срещу поскъпването на водата пред КЕВР

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.