Над 81 000 български деца получават социални помощи от германската държава, сочи разследване на NOVA

Организирано преселение на българи в Германия. Над 81 000 български деца получават помощи от германската държава, показа разследване на NOVA.

Цели ромски квартали се местят от България в гетата на Дуисбург и Дортмунд и това става организирано. Живот от социални помощи и трудова експлоатация - за това разказва от Германия Генка Шикерова.

Предложение: Край на помощите за роми, отказващи работа

След 2007 г. в Дуисбург са се заселили над 11 000 българи. Пристигат цели махали от Североизточна България. Това, което ги привлича, е германската социална система. По същия начин изглежда и Дортмунд – мечтата на жителите на пловдивския квартал „Столипиново”.

Детските надбавки са основната цел на хората, които тръгват от „Столипиново”. Размерът им в Германия е по близо 200 евро на дете. Условието е поне един от родителите да работи на трудов договор за 450 евро на месец или адресна регистрация. Никой в Германия не може да каже дали зад броя на децата, регистрирани да получават надбавки, стоят реални хора.

Наскоро саниран блок в ромска махала тъне в боклуци (ВИДЕО)

Обещанията за лесен достъп до помощи и трудов договор обаче често се оказват лъжа. Оставени без нищо в Германия българите стават жертва на трудова експлоатация.

Разкритията на Генка Шикерова продължават тази неделя в „Събуди се”. Очаквайте още за схемите, в които попадат българите, и условията, в които живеят в германските гета.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си