Това е една от мерките, записани в концепция на вицепремиера Красимир Карачанов

Край на помощите за ромите, които отказват да започнат работа, спират децата си от училище и демонстрират охолен начин на живот, несъответстващ на статута „социално слаб“. Това предвижда концепция за промени в политиката за интеграция на ромския етнос, предложена от вицепремиера Красимир Каракачанов.

Най-категоричните мерки включват безплатни мерки за ограничаване на бремеността за майки, оставили в институции две или повече деца. Предвижда се още, на тези жени да им бъде отнеман статута на самотни майки. А ако не пращат децата си на училище, например, да им бъдат спирани социалните помощи. 

Предвижда се още спиране на помощи при отказ от работа спиране на помощи, при спиране на децата от училище и при демонстриране на скъп начин на живот.

Специално внимание се обръща на образованието - детската градина за децата над 4 години и училището са задължителни. А за пълнолетните, които са отпаднали от образователната система преди да са навършили 16 години, се въвежда трудово-образователна повинност. 

Предложеният пакет мерки провокира бурни реакции. От пълно одобрение до  противоконституционни и  създадени за предизборна употреба.

ДПС обявиха идеите на Каракачанов за „противоконституционни” и заподозряха, че той е изготвил концепцията с цел повишаване на политическия рейтинг преди предстоящите избори.

Наскоро саниран блок в ромска махала тъне в боклуци (ВИДЕО)

„Ако г-н Каракачанов се беше запознал обстойно с Конституцията на Република България, щеше да разбере, че това е противоконституционно”, заяви депутатът Джейхан Ибрямов.

От БСП пък изразиха мнение, че „не са необходими фойерверки” с допълнителни изисквания, за да се спазва законът, който е в сила и в момента.

„Едно нещо не ми харесва само – че се подчертава, че концепцията е срещу циганския етнос, което не е редно”, коментира от своя страна Валери Симеонов от НФСБ.

„Някакви правила трябва да се създадат. Знаете, че всичко, което отива за фалшивите социални осигуровки, е на гърба на работещите”, заяви Вежди Рашидов от ГЕРБ.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.