Коментират депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов и икономистът Стоян Панчев

Нормално е държавата да финансира религиозните общности, защото това гарантира националната сигурност. Това каза депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

„Ако ние оставим тези вероизповедания да се финансират извън България, тогава допускаме националната сигурност да бъде засегната. Знаете, че Турция се намесва през Главното мюфтийство години наред в България, като Турция отделяше много пари за Главното мюфтийство, което не е нормално”, обясни депутатът.

Борисов, патриархът и главният мюфтия обсъдиха дълговете на вероизповеданията

„ВМРО гласува категорично против опрощаването на задълженията на вероизповеданията, защото считаме, че по този начин държавата толерира определени вероизповедания в България. Не може за едните да опростим 8 млн., а за други – 100 хил. лв. Ние нямаме против държавата да помага и да се намесва в тези неща от гледна точка на националната сигурност, но когато става дума за една несправедливост от гледна точка на това, че Главното мюфтийство на България все пак има хиляди имоти, отпусната е държавна субсидия, т.е. това са около 6 млн. субсидии от държавата за Главното мюфтийство. Ние сме против опрощаването на задължения, които са натрупани основно по съдебни дела срещу българската държава за връщане на вакъфски имоти”, коментира Ангелов.  

Икономистът Стоян Панчев от Българското либертарианско общество определени опрощаването на дълговете като неморален подход.

Дълговете за вероизповеданията скараха коалиционните партньори (ОБЗОР)

„Според мен подходът е неморален, защото, ако казваме, че искаме да се оправим с определен тип екстремизъм, т.е. една малка част от едно вероизповедание, няма нужда да „национализираме” всички вероизповедания на едно. Тук е мястото, където трябва да се намесят службите”, обясни той.

Икономистът изрази мнение, че не трябва да се опрощават пари, ако става въпрос за неизплатени осигуровки.

„Аз чух, че голяма част от тези задължения били непокрити осигуровки.  Виждаме, че за едни хора години наред се вдигат осигуровките, а за други се казва: „Ние ви ги опрощаваме”. Аз съм отворен към идеята да има сериозни данъчни облекчения за вероизповеданията, но когато става въпрос за осигуровки, ако те няма да се плащат, то тогава не трябва да се изплащат и пенсии на тези хора", каза Панчев.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.