Патриотите видяха реверанс към ДПС за политическо надмощие

Парламентът опрости дълговете на вероизповеданията у нас, като прие на първо четене промени в закона. Близо 8 млн.лв. амнистираха гласовете на депутатите от ГЕРБ и ДПС. Темата създаде напрежение вътре в управляващата коалиция.

8,2 милиона лева дългове на вероизповеданията скараха партньорите в управляващата коалиция. Обвиненията дойдоха от Патриотите. В опрощаването на дълговете те видяха реверанс към ДПС за политическо надмощие.

"Целта е да се покаже, че ДПС командва парада в България, че без ДПС нищо не става, аз това не мога да го приема", каза Валери Симеонов от НФСБ.

Държавата готова да опрости дълговете на вероизповеданията

Финансовият министър обясни законовите промени с това, че случаят е свързан с националната сигурност.

"В максимална степен и бързо да намалим влиянията на външни разузнавателни служби и външни влияния върху отделните вероизповедания", заяви Владислав Горанов.

ВМРО предложиха парите да се изплатят разсрочено към държавата от вероизповеданията.

"Призовавам ГЕРБ да преосмислят този законопроект, който е вреден", каза Искрен Веселинов от ВМРО.

ОПОЗИЦИЯТА ОБВИНЯВА ОПОЗИЦИЯТА: Има ли сделка за дълговете на мюфтийството?

От ГЕРБ поискаха въпросът да не се политизира и обясниха, че въпреки отсъствието си и социалистите са дали съгласие при президента, когато е обсъждан въпроса на Консултативен съвет.

"Днес всеки може да интерпретира по своему всичко, което обсъждахме...Нека не се заиграваме с етническия мир. Крайни изказвания могат да доведат до противопоставяне", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

В сутрешния блок на NOVA Корнелия Нинова обаче отрече от БСП да са дали съгласие за опрощаване на задълженията.

"В отговор ГЕРБ заявиха, че ще поискат от президента да разсекрети стенограмата от заседанието", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

А финансовият министър уточни, че задълженията са за осигуровки, данък общ доход  и корпоративен данък.

"Дълговете на мюфтийството са близки до това, което днес се коментира, дълговете вашите и на мюфтийството са еднакво защитени от закона и няма да ги коментирам", заяви Горанов.

Информацията огласявана от политиците е, че Мюфтийството дължи 8 млн. лв. на държавата, а останалите вероизповедания - около 200 000.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.