По официални данни шест религиозни общности имат задължение към хазната

Държавата готова да опрости над 8 милиона лева на Главното мюфтийство. Със сериозно мнозинство депутатите от ресорната комисия към парламента одобриха промените в Закона за вероизповеданията, които предизвикаха скандал между БСП и ГЕРБ.

Основното намерение на държавата е да ограничи външното финансиране на религиите в България. Сега обаче тънката червена линия между политиката и религията се крие именно в задълженията на вероизповеданията у нас. По официални данни шест религиозни общности имат задължение към хазната, като общата стойност е малко над 8 200 000 лв. Според разчетите само за Главното мюфтийство, неговите дългове са малко над 8 100 000 лв. Именно това даде повод на опозицията да стартира атака и да обвини управляващите, че имат сделка с ДПС – Изборен кодекс срещу промени в Закона за вероизповеданията.

ОПОЗИЦИЯТА ОБВИНЯВА ОПОЗИЦИЯТА: Има ли сделка за дълговете на мюфтийството?

Според официалните данни най-големият длъжник е мюфтийството с малко над 8 млн.лв. Парите били натрупани от осигуровки и данъци в периода, когато имаше спор за главен мюфтия. „За пример мога да ви дам – на софийската джамия е начислен данък 600 000 лв. Това за нас са неправомерни начисления”, коментира главният секретар на мюфтийството Джелал Фаик.

Според последните промени религии, в които вярват над 1% от българите имат право да получават държавна субсидия – по 10 лв. на вярващ. Църквата вече получава, мюфтийството обаче не може заради дългове.

„Ако ние тръгнем да изплащаме тези задължения към държавата, 600 имами, които са на трудов договор с изповеданието, няма как да им изплатим заплатите”, каза още Фаик.

„Ние отговаряме на изискванията на този закон и си получаваме субсидия. Това е”, коментира Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Сега депутатите искат да опростят задълженията на всички вероизповедания у нас. От БСП видяха сделка между ГЕРБ и ДПС. Разменната монета – Изборният кодекс. „Пише много ясно – всички задължения на вероизповеданията да бъдат опростени. Единственото вероизповедание със задължения е мюфтийството”, заяви Стоян Мирчев от БСП.

БСП не влезе в пленарна зала за гласуването на президентското вето

Светият синод се разграничи. „Българската православна църква няма подобни задължения. Дори и да допуснем, че имаме някакви малки задължения, ние по никакъв начин не сме искали и не искаме тяхното опрощаване”, коментира още Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

„По този въпрос за опрощаване на задълженията думата трябва да има само Министерството на финансите. Това не засяга ничии права, на никое вероизповедание”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

„Аз знам кои са мините и къде ще гръмнат нещата”, каза Павел Шопов от Обединени патриоти.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.