Новината обяви на брифинг в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов

Дългът от близо 8 млн. лева на Главното мюфтийство у нас няма да бъде опростен, а разсрочен. За какъв период от време – това тепърва ще се уточнява, обясни председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Управляващите ще внесат поправката в закона между първо и второ четене.

Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че решението е взето след съвместен анализ между парламентарната група на ГЕРБ и експерти от Министерството на финансите. Към момента Патриотите, които влязоха в конфликт с коалиционния си партньор заради опрощаването на задълженията на вероизповеданията, са единствените, които коментираха обрата в позицията на ГЕРБ. Останалите политически сили се въздържаха от коментар. Главното мюфтийство ще изчака окончателното приемане на текста  и тогава ще излезе с позиция.

ПАРИТЕ ЗА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА: Трябва ли държавата да плаща на духовните лица?

Под обществен натиск за по-малко от месец ГЕРБ за втори път се отказват от парламентарно решение, гласувано заедно с ДПС. Крачката назад управляващите правят, след като опрощаването на дълговете на вероизповеданията минаха на първо четене и ден след като премиерът обсъди темата с  патриарха и главния мюфтия. Днес министърът на финансите обясни, че разсрочването на задълженията не е прецедент и не ощетява държавата.

„През времето, през което задълженията са отсрочени, те остават дължими и върху тях се начислява лихва. През цялото време на отсрочването те са обезпечени с имущество в достатъчен размер така, както между другото и сега са обезпечени от отделните регистрирани вероизповедания”, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

С предложената от управляващите отсрочка ще се отблокира частично получаването на държавна субсидия от Мюфтийството и така имамите ще могат да си получават заплатите. Цветан Цветанов обвини опозицията, че политически  спекулира с темата.

„В момента една тема, която те се заиграха, искаха да си я превърнат като основна тема, която да представят по време на изборите”, заяви Цветан Цветанов.

От „Позитано” 20 днес не реагираха на новото предложение и повториха тезата си за сделка между ГЕРБ и ДПС.

Новата идеята за разсрочване на дълга на Мюфтийството дори не е обсъждана с финансистите на ДПС, твърдят управляващите.

„По никакъв повод нито политическа партия ГЕРБ, нито парламентарната група на ГЕРБ, нито Министерски съвет има някаква договорка или извиване на ръце от страна на Движението за права и свободи”, заяви Цветанов.

ДПС  тепърва ще обсъждат предложението на ГЕРБ. Предложението засега потушава недоволството на Патриотите.

„Отлагането на задълженията е правилен път, за да може всеки един в тази държава да заплаща своите задължения”, заяви Александър Сиди, ВМРО.

Ако поправката бъде приета, то Мюфтийството ще трябва да погаси разсрочено малко над 8 милиона лева натрупани задължения към държавната хазна.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.