Той ще представи своя филм "Студената война"

Световноизвестният режисьор Павел Павликовски - носител на "Оскар" е специален гост на "София филм фест". Павликовски ще представи лично своя филм "Студена война", който получи три номинации за "Оскар" от американската киноакадемия.

„Студена война” е страстна любовна история за мъж и жена, които се срещат сред руините на следвоенна Полша. С различно минало и различни характери.

Блясъкът на славата: Димитър Маринов след "Оскарите" (ВИДЕО)

„Това е история за любов, но за трудна любов, когато хората искат да за заедно, но не могат да бъдат. В началото са много щастливи, особено Зула. После с идването на комунизма те са принудени да емигрират. За Зула е трудно да бъде сама във Франция и започва да се самоунищожава", разказва актирсата Йоана Кулинг.

На фона на студената война през 50-те години в Полша, Германия, Югославия и Франция двойката е разделена от политика, различия в характерите и неочаквани обрати на съдбата.

"Студена война" грабна наградата за режисура от Кан, пет награди от Европейската филмова академия и е обявен за Европейски филм на годината. И въпреки, че не спечели нито един от тазгодишните "Оскар"-и, филмът печели сърцата на публиката след всяка прожекция.

КИНОТО ВЧЕРА И ДНЕС: Историята на британския продуцент Ник Пауъл

През 2015-а Павликовски беше удостоен с "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм за лентата "Ида". Филмът разказва за млада послушница, готвеща се да стане монахиня. Срещата с леля ѝ разкрива мрачното минало на семейството им. "Ида" също е включен в програмата на „София филм фест”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.