В продължение на 14 часа потребители имаха проблеми с използването на профилите си

Facebook преживя най-големия срив в историята си на 13 март. В продължение на 14 часа потребители на социалната мрежа имаха проблеми с използването на профилите си. Информационен вакуум имаше и с платформата за споделяне на снимки Instagram, както и с приложенията Messenger и Whatsapp. Появиха се слухове, че става въпрос за кибератака с изпращане на голямо количество данни до сървърите на компанията. Сривът дойде в момент, когато в САЩ тече разследване за споделяне на лични данни на потребителите с трети страни. Липсата на Facebook принуди потребителите да се обърнат към Twitter. А някои заведения използваха повода да се рекламират с думите "Facebook затвори, но ние работим денонощно".

Сривът на Facebook е най-големият в историята на социалната мрежа

„Официалната информация, която дадоха от Facebook, е че проблемът се е появил след промяна  в конфигурация на сървърите на компанията. Това означава, че може да има човешка грешка. Facebook и Google, като компании, отдавна са прераснали в цели екосистеми. Тези услуги се използват за регистриране на електронни магазини, например. Това има огромен ефект върху бизнеса”, каза в студиото на „Събуди се” IT анализаторът Христо Ласков. Той допълни, че обикновено при такива сривове се замисляме за личните си данни и каква информация сме дали за себе си.

Най-смешните шеги след срива на Facebook и Instagram (СНИМКИ)

„Данните, които споделяме за себе си, са важни.Трябва да бъдем много внимателни каква информация даваме в интернет пространството. Хубаво е да избягваме да споделяме реалното си местоположение в момента. Вероятно от тук нататък социалната мрежа ще обръща още повече внимание на защитата на личните ни данни”, каза още Ласков.

Той допълни, че потребителите трябва да използват по-често настройките за сигурност на профилите си. „Направени са доста просто. Има функции, с които можем да намалим шанса акаунтът ни да бъде разбит. Задължително е да си сменяме паролата веднъж на 3 месеца. Много е важно да не използваме една й съща парола в различни мрежи”, заяви Ласков.

Още по темата гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.