Арестуван е и втори заподозрян

Холандската полиция арестува нападателя от Утрехт. 37-годишният Гьокман Танис беше арестуван след мащабна операция, продължила няколко часа. Той стреля в трамвай, уби трима души и рани петима. Полицията е арестувала и втори заподозрян. Предполага се, че той е участвал по някакъв начин в стрелбата днес. 

Полицията се въздържа от коментар относно повода и мотивите на убийството, тъй като има разнопосочни свидетелства. Едни от свидетелите твърдят, че когато Танис се е качил в трамвая, той се е насочил директно към една жена, а останалите две жертви са тези, които са се притекли на помощ на простреляната жена. Други пък твърдят, че той е свързан с ИДИЛ.

Според източници на информация на холандски журналист, убитата жена е подала срещу стрелеца оплакване за сексуален тормоз преди време и когато той се е качил в трамвая, тя е казала „Аз нищо не направих”. Източници на други журналисти казват, че Танис е прекарал известно време в Чечения, където е и обучаван.

Гьокман Танис беше арестуван след мащабна операция. След като стрелял в трамвая, той откраднал кола и избягал с нея. Задържан е на по-малко от километър от мястото, където е зарязал автомобила. Холандската полиция разпространи кадри от задържането му, но мотивите остават неясни.

„Това, което се случи днес, преди да разследваме подробно, първите индикации въз основа на досега събраните доказателства, не изключат терористичен мотив. Разбира се, че не можем да изключим и други мотиви”, каза Роб Ван Брее, директор на специалните операции.

Трима убити и петима ранени при стрелба в Утрехт (ОБЗОР)

Равносметката от днешната стрелба в холандския град Утрехт е трима загинали и петима ранени. По непотвърдена информация, нападателят е стрелял по жена и след това по всички, които се опитвали да й помогнат. Александър Маринов е собственик на български магазин, който се намира на метри от стрелбата.

„Чухме шум от престрелките. В началото си помислихме, че е нещо от строежа близо до нас. Чухме полиция, линейки и излязохме, за да видим какво се случва. Спокоен съм, покрай нас има доста полиция”, казва Александър Маринов.

Семейството на заподозрения за стрелбата е от турския град Йозгат. Негови близки разказали пред Анадолската агенция, че вероятно става въпрос за роднински конфликт. Премиерът на Холандия обаче е на друго мнение.

„Това, което е сигурно, че имаше изстрели и хора бяха убити и ранени. Терористичен мотив не може да бъде изключен” заяви премиерът на Холандия Марк Рюте.

Стрелба на няколко места в холандски град, има жертви и ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

От 2013-та Гюкмен Танер често е влизал в полезрението на полицията за различни криминални прояви. „Сред тях са изнасилване, различни инциденти, насилие, предимно срещу жени. Вероятно е криминален престъпник или екстремист. Все още не знаем”, каза експерт.

Гьокман Танис е роден в Турция, но е емигрирал в Холандия, заедно със семейството си. Танис е на 37 години и според хора от обкръжението му бил по-скоро самотник и не общувал с турската общност в Холандия. Нападателят е бил стар познайник на полицията. Арестуван е за различни престъпления, а след две седмици трябвало да бъде съден за изнасилване. В дебелото му криминално досие фигурират наказания за насилие срещу жени, обида на полицай, кражба, грабеж и шофиране под въздействието на упойващи вещества.

След задържането на заподозрения, нивото на тревога в Утрехт беше намалено от най-високата пета степен на четвърта, каквото е и на територията на цяла Холандия.

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.