По последни данни всяка година броят на кръводарителите намалява

Ученици от гимназията по туризъм в Бургас станаха кръводарители. С колективната акция бъдещите абитуриенти решиха да отбележат завършването на средното си образование. Децата били провокирани от проекта „Това не си го правил”. Той отправя предизвикателство към зрелостниците да отпразнуват края на училището „по един различен начин”.

„Повечето млади хора ходят по дискотеки, използват наркотични вещества. Ние решихме да направим нещо различно и полезно, защото една дарена кръв може да спаси три човешки живота”, казва ученичката Виолета Георгиева.

Столично училище дари жизненоважна апаратура на „Майчин дом”

Центърът за кръводаряване в Бургаската болница осигурява кръв и кръвни продукти на цяла Югоизточна България. С всяка изминала година обаче броят на доброволните кръводарители намалява. Така е и през 2018-та.

”Взели сме 7700 кръводарители, като са минали приблизително близо 10 000, част от които са били върнати по медицински или други противопоказания”, съобщи д-р Тодор Бояджиев, директор на Центъра по трансфузионна хематология.

Болницата се опитва да стимулира доброволното кръводаряване чрез примера на младите хора.„Те вече са пълнолетни и могат да усетят това чувство - какво е да носиш отговорност като възрастен човек”, споделя д-р Светлозар Георгиев от УМБАЛ Бургас.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.