Ако споразумението с ЕС бъде одобрено, Великобритания трябва да излезе от Общността най-късно на 22 май

Великобритания ще трябва да напусне Европейския съюз най-късно до 12 април, в случай че британските депутати отхвърлят за трети път сделката с Общността при вота следващата седмица. Ако споразумението, постигнато от премиера Тереза Мей, бъде гласувано, то отсрочката за Brexit ще бъде до 22 май. Това решиха европейските лидери на заседание в Брюксел, съобщава Би Би Си. 

Европейският съюз ще даде на Великобритания отсрочка в преговорния период за Brexit, но дължината на отлагането ще зависи от това дали Тереза Мей успее да прокара в парламента споразумението за напускане на ЕС, се казва в проекта за заключителен документ от срещата на върха на Евросъюза, цитиран от Ройтерс. Съмитът на лидерите на 28-те страни членки продължава и в този момент.

Един милион подкрепиха петицията за отмяна на Brexit

В случай на Brexit през април, Лондон ще трябва или хаотично да напусне ЕС, или да поиска ново удължаване, ако се съгласи да проведе избори за Европейски парламент в страната в края на май.

"Ако споразумението за изтегляне не бъде одобрено от Камарата на общините следващата седмица, Европейският съвет е съгласен на удължаване до 12 април 2019 г. и очаква Обединеното кралство не по-късно от тази дата да посочи какво смята да прави по-нататък", посочват евролидерите.

На пресконференция след дискусиите председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че до 12 април "всички опции през Обединеното кралство остават на масата". Но подчерта, че ако до тази дата Лондо не заяви ясно дали ще участва в евровота, по-дългата отсрочка "става невъзможна".

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА "BREXIT" ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.