Никога не слагам защитен костюм, когато отивам при пчелите, казва актьорът

От десетилетия гледаме Морган Фрийман на големия екран. Въпреки че последният му подвиг не е на холивудското поприще, със сигурност е толкова ценен, колко и неговите филмови роли.

Фрийман реши да направи важна стъпка, за да спаси популацията на пчелите на Земята. През годините броят на пчелите на планетата постоянно намалява - от 2015 до 2016 г. само в САЩ са загинали 44% от пчелите, съобщава БГНЕС.

Изследователите предупреждават, че днес в Съединените щати има по-малко пчели, отколкото през последните 50 години. Сривът се дължи главно на щетите, причинени от човека върху околна среда, защото пчелите имат много деликатна и чувствителна екосистема.

Никол Кидман: Със съпруга ми водим съвсем обикновен начин на живот (СНИМКИ)

За щастие Фрийман ще даде своя принос за спасяването на пчелите. Той превърна ранчото си в щата Мисисипи от 500 000 квадратни метра в убежище за дивите пчели. Актьорът е засадил там различни видове дървета и цветя, които са любими на пчелите, като овошки, магнолия, детелина и лавандула.

Фриймън обяви новото си хоби - отглеждане на пчели в шоуто на Джими Кимъл. При работата си с пчелите, той не носи защитен костюм, защото твърди, че е намерил общ език с тях и никога няма да го ужилят. „Никога не слагам защитен костюм, когато отивам при пчелите. Те все още не са ме нападали, защото не се опитвам да вземам меда им или да им навредя. Просто ги храня. Мисля, че те разбират какво правя“, каза Фрийман.

Звезди, които на 40 изглеждат по-добре, отколкото на 20 (СНИМКИ ПРЕДИ И СЕГА)

Идеята за спасяване на пчелите му дошла, след като научил за масовото им изчезване през последните години. "Правят се големи усилия да се спасят пчелите на Земята. Ние все още не осъзнаваме, че те са в основата на всичко. В основата на развитието на планетата, растителността, хранителната верига. Засадих много дървета и цветя и наех градинар. Засадих много лавандула и може би около 140 магнолии с огромни цветове, които пчелите обожават“, обяснява актьорът.

Пчелите опрашват културите и цялата растителност на планетата и ни позволяват да отглеждаме храна. Само 2% от пчелите на Земята опрашват 80% от цялата храна, която засаждаме. Тези миниатюрни създания имат изключително трудна работа и са много ценни. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.