Тя ще определи за колко време човек с увреждане ще ползва личен асиистент

Критики към новата методика, по която ще се прави индивидуална оценка на хората с увреждания от 1 април. Тя беше обсъдена на извънредно заседание на Тристранния съвет за сътрудничество и предстои да бъде внесена в Министерския съвет. 

Индивидуалната оценка ще бъде по желание, но тези, които искат да ползват лична помощ, ще трябва задължително да преминат през нея. Именно оценката ще определи за колко време човекът с увреждане ще има право на личен асиистент. Минималният брой часове е 15 на месец, а максималният - 168.

10-годишната Дари не може да изрази с думи това, което иска. Момиченцето е с аутизъм и специално приложение ще говори вместо нея.

Асистентска помощ от 15 до 168 часа месечно за хората с увреждания

"Грижите за нея са денонощно, за да може да посещава масово училище. Има нужда от асистент, който да я придружава. За момента аз изпълнявам тази функция", каза майката на Дарина Милена Стоилова. С новия Закон за личната помощ тя може да повери грижите за дъщеря си и на друг човек. За целта обаче момиченцето трябва да премине през индивидуална оценка на потребностите.

Методиката представлява въпросник, а всеки отговор носи конкретен брой точки. Точките ще се сумират и умножават по определен коефициент в зависимост от възрастта на човека с увреждане. Крайният резултат ще определи кой на колко часа лична помощ ще има право.

ТЕХНОЛОГИЧЕН МАРАТОН: Доброволци "поправят" света на хората с увреждания (ВИДЕО+СНИМКИ)

Резерви към методиката се оказа, че имат и социалните партньори. Някои от работодателските организации я подкрепиха, други обаче се въздържаха. Забележки имаха и синдикатите, които обаче са на мнение, че трябва да й се даде шанс. "Трудно може да се установи какви биха били ефектите преди да влезе в сила", заяви Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".  

Оценка на новите правила ще бъде направена след три месеца. "Оценката ще бъде на въздействието с цел да се анализират резултатите и, ако се налага, да се направят изменения", каза министърът на труда и социалните политики Бисер Петков. 

Критики имаше и към новия регламент за наемане на хора с увреждания. Бизнесът е против квотите и санкциите, заложени в закона. Новите текстове не получиха подкрепата и на синдикатите. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.