Инициативата цели с подръчни материали да се направят устройства, които да облекчават ежедневието на хората с увреждания

Доброволци "поправят" света на хората с увреждания. За трети път у нас се провежда световният технологичен маратон „Том”. Инициативата цели с подръчни материали да се направят устройства, които да облекчават ежедневието на хората с увреждания.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В рамките на 72 часа 5 отбора от инженери, дизайнери, майстори и  дърводелци ще приложат своите знания и умения, за да създадат малката промяна, която би била от голямо значение за живота на хората с увреждания. Тази година фокусът е върху изкуството или как то да стане по-достъпно за хората със специални нужди.

Росица и Митко са едни от малкото у нас актьори с увреден слух, заради което и рядко получават роли в театъра. „По време на представление за мен е много трудно да играя, защото нямам достъп до различни устройства, които да ми дават сигнал кога да се обърна, кого да погледна”, каза актрисата Росица Караджова.

Снимка: Веселин Георгиев

„Режисьорът ни дава някакви знаци, някаква система, с която ние да се ориентираме, но това ни създава допълнително напрежение”, заяви актьорът Митко Якимов.  

През следващите три дни Лъчезар и отборът му ще имат задачата да изобретят приемник с дистанционно, който да е "ухото" на Росица и Митко по време на представление. „Малко устройство, което да бъде прикрепено някъде по тялото на артистите, за да могат чрез вибрация те да получават сигнал, че идва следващо действие на сцената”, каза доброволецът Лъчезар.

Доброволците вече са изготвили 3D модел на устройството, а през следващите часове предстои сложното му сглобяване. Вътрешната му част има презареждаема батерия, която ще захранва самият вибрационен микро мотор.

Снимка: Веселин Георгиев

„Едно такова устройство ще отвори още врати и ние ще се чувстваме в много различни спектакли добре и ще покажем, че не се различаваме по нищо от чуващите хора”, заяви Росица.

„Става въпрос за подемен механизъм. Голяма част от сцените не са достъпни, за да се качи той с инвалидна количка да играе”, каза организаторът на технологични маратон „ТОМ България” Поли Захариева.

Някои от изобретенията, сътворени в предишните издания на "ТОМ" вече са в производство - този уред за разпознаване на банкноти, който ще е по джоба на всеки незрящ. Тази година българските изобретения няма да бъдат патентовани, а схемите им ще бъдат качени на световната платформа "ТОМ".

„Тези неща, които са измислени в България ще могат да бъдат използвани в Италия, Испания. Дори от тук всеки, който има нужда, може да си свали чертежите, решенията и да ги използва”, добави Захариева.

Всичко, освен консумативите за направата е напълно безплатно. Вратите на ателиетата няма да бъдат затваряни до неделя, когато доброволците ще трябва да представят своите творения пред тези, които ще се възползват от тях.

И още по темата:

МАГАЗИН ЗА ДОБРИ ДЕЛА: Кои са феите на доброто?

МИСИЯТА ДА ПОМАГАШ: Героите на 2018 година

„Къси разкази”: Как един албанец създаде голяма благотворителна организация у нас?

Фотография помага на семейство в нужда

„КАРАЙ КОЛЕЛО, ПОДАРИ ДОБРО”: Доброволци събират пари за изоставени деца

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.