Остава без промяна и машинното гласуване

Депутатите поправят Изборния кодекс. Промените вече са факт. Те връщат старите разпоредби в закона. Така отново ще се увеличи броят на машините в избирателните секции и ще се коригират преференциите за местните и за евроизборите.

Машинно гласуване за евровота ще има в 3 000 секции в България, а за местните избори ще трябва да се осигурят машини за 5 000 секции. За преференциалното гласуване, за действителна преференция по време на евровота ще се смятат гласове, които кандидат е получил, ако той е взел над 5% от всички гласове, подадени за съответната кандидатска листа.

Правната комисия одобри връщането на стария праг на преференцията

По време на местния вот за успешна преференция ще се смята гласът, който депутат е получил с най-малко 7% от подадените в съответната кандидатска листа. Обединените патриоти поискаха преференцията по време на местния вот да не се смята за 7%, а ако кандидатът получи поне 20% от подадените гласове за съответната политическа партия.

ДПС поискаха да има възможност да се провежда агитация на майчин език с превод на български език.

„Ниският 7% праг създава възможности за използване на корпоративен контролиран вот и дори до прибягване на купуване на гласове за да се спечели място в общинския съвет. Ние предлагаме прагът да бъде завишен от 7% на 20%”, заяви Християн Митев от Обединени патриоти.

„Предлагаме когато кампанията не се води на български език, да има официален превод. Живеем в едно огромно европейско семейство и за наше огромно съжаление, не всички знаят български език”, коментира Хамид Хамид от ДПС.

Пренаписване на изборните правила: ГЕРБ връща преференциите и сменя ЦИК (ОБЗОР)

„Шалом Алехен! Както виждате няма дискриминация. Това не ми е майчин език, бащин език ми е.  Мога да си говоря спокойно на него. Обаче когато отида да говоря със своите избиратели, не говоря на иврит, не само защото не го знам добре, а защото в Конституцията пише, че всеки български гражданин задължително трябва да има основно образование и да знае български”, коментира Александър Сиди от Обединени патриоти.

„Шалом, г-н Сиди. Нека да четем конституцията до края. Същата Конституция, нашата конституция, гарантира правото на изучаване и използване на майчин език. Тази гаранция не я виждаме в Изборния кодекс. За това става въпрос”, заяви Хамид Хамид.

Нито едно от предложенията на Обединени патриоти или ДПС не беше прието. Промените вече са факт, така че ще можем да гласуваме на евроизборите и на местните евроизбори по тези поправки, които парламента днес прие. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.