Очаква се прегласуването да се случи до края на седмицата

ГЕРБ направи крачка назад за изборните правила. След спешна среща на ръководството на партията стана ясно, че ГЕРБ връща преференциите на старите нива и сменя членовете на ЦИК - два от най-спорните моменти в новия Изборен кодекс. Три дни, след като промените в него бяха приети, управляващата партия внесе нови изменения, които да върнат стария режим за преференциалния вот: праг от 5% за евровота и 7% - за парламентарните избори. От ГЕРБ заявиха , че нямат притеснение от преференциалния вот, дори напротив – имали много депутати в 44-ото Народно събрание, влезли там с преференции.

ГЕРБ връща преференциите, ще има нова ЦИК (ВИДЕО)

„За да няма спекулации, или ще се съобразим с ветото на президента в тази му част, или ако не го наложи ветото, веднага спешно да се внесе от депутатите промяна и да се върне това, което беше досега”, заяви премиерът Бойко Борисов. Неговата намеса се наложи след дни на обвинения към ГЕРБ, че управляват в коалиция с ДПС, че се готвят за машинации на изборите и заплаха за бойкот на парламента от страна на левицата. Борисов подчерта, че заявената подкрепа към ДПС за повишаване прага на преференцията не било извиване на ръце за стабилността на властта. И допълни: „Утре съм поканил „Обединени патриоти” на среща. Защото ние, след като искаме да сме в управляващата коалиция с коалиция, просто всички трябва да ходят на работа”.

Другата ябълка на раздора: парламентът ще започне и процедура за избор на нова ЦИК, макар че, по думите на Борисов, и ГЕРБ, и президентът Радев са избрани по времето на тази комисия.

Нинова: Няма да се върнем в НС, докато не изпълнят условията ни (ВИДЕО)

В същото време БСП  не отстъпват и са категорични, че няма да се връщат в парламента. Имали още неизпълнени условия. И щели да търсят общ фронт с всички политически формации, независимо дали те са в левия или десния политически спектър.

Как се стигна дотук? Имаше над 26 часа дискусии в правната комисия и в пленарната зала. След шумния отзвук, в събота последва и реакцията на властта – пред NOVA Цветан Цветанов уточни, че са подкрепили предложението на ДПС, за да се гарантира стабилността на управлението и работата на парламента. В същия ден Борисов пък заяви, че е оставил парламентарната група да решава въпросите в Изборния кодекс. И призова да не се бъркаме в работата на парламента. В неделя опозицията постави своите условия и заяви, че иначе напуска парламента. Днес Борисов премисли и се намеси. А за ДПС била лъснала нова коалиция. Според депутата от движението е „лъснала новата коалиция – изпълнителните бюра на ГЕРБ и БСП се разбраха”. Дали и ДПС ще направят опит да бойкотират работата на парламента, по примера на БСП, ще научим още в сряда. Очаква се и прегласуването на промените в Изборния кодекс да се случи до края на тази седмица.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.