Това стана ясно след извънредно заседание на ИК на ГЕРБ

ГЕРБ ще възстанови по подходящия начин т.нар. преференциално гласуване, заяви на пресконференция в централата на ГЕРБ депутатът Георги Марков.

Преференциите остават, заяви Марков в присъствието на председателя на партията и министър-председателя Бойко Бориосов.

От партията съобщиха още, че ще се открие процедура по избор на нова Централна избирателна комисия. С тази задача е натоварен председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов.

Марков посочи, че оттук нататък няма да се говори повече за изборни правила.

БСП напуска парламента

"Още не сме преглътнали Костинброд и съм изумен, че държавният глава намекна за Костинбродската афера с положителен знак. Вървим към Европа, не може да вървим към еврото, а да въвеждаме машинно гласуване, каквото няма никъде в Европа. А държавният глава създава впечатление, че ако няма машинно гласуване, щял да бъде опорочен вота. Никъде няма машинно гласуване в Европа. Оттук нататък говорим за Европа, за приноса на ГЕРБ в Европа и за поредната победа на ГЕРБ. Ние считаме, че не може да има избори в България по сегашната пропорционална изборна система, която ни обрича на вечни коалиции“, каза Марков и добави, че другите политически групи "ги гони страхът, защото при мажоритарни избори ГЕРБ ще има абсолютно мнозинство".

По отношение на избора на нов състав на ЦИК премиерът Бойко Борисов коментира: "Нека да напомня, че мандатът на предишната ЦИК беше прекратен предсрочно, когато ние бяхме опозиция. Този избирателен закон беше промотиран изцяло от г-жа Мая Манолова по време на мандата на БСП и ДПС. Що за нахалство е това? Имат право в това, че мандатът е изтекъл. Щом е изтекъл, да се започне процедура, да се избере нова ЦИК – прозрачно и ясно, защото и нашите избори и избора на президента Румен Радев беше от тази ЦИК. Тогава не оспорвахме изборите. Струва ми се нахално от тяхна страна да изопачават така.

Цветанов: Държим да остане преференцията, но трябва консенсус

"Щом искаме да сме управляваща коалиция, просто всички трябва да ходят на работа. Тогава няма да ни е нужно да търсим друга подкрепа за кворума в парламента“, допълни Борисов и съобщи, че във вторник поканил на среща групата на "Обединените патриоти".

„За съжаление никъде не се отбелязва, че НФСБ е главен инициатор да се вземе това решение, а ДПС са го подкрепили. Точно обратното се говори. Никъде не се акцентира, че не се прие агитация на майчин език. Никъде не се акцентира, че не се прие уседналостта. Точно обратното. Явно е изгодно на всички. Ние първи внесохме мажоритарния закон, а и винаги, като партия, сме избирани мажоритарно. Не искам да остава какъвто ѝ да е оттенък, че на нас изборните правила ни влияят“, обясни Борисов.

Той бе категоричен, че ГЕРБ ще внесе в НС предложение да се върне текста във вида, в който е бил преди последната промяна

Парламентът одобри окончателно новите изборни правила (ОБОБЩЕНИЕ)

"Пак не беше обяснено. Не е отпаднала преференцията, а просто е вдигнат прагът. За да няма спекулации - или чрез ветото на президента, или, ако не го наложи, спешно ще се внесе от депутатите, промяна в Закона за преференциите да се върне това, което беше досега. Имаме депутати, избрани с преференциите", коментира още премиерът.

Малко по-късно председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов написа в приофила си във Facebook: "ПП ГЕРБ нееднократно е показвала досега, че държи сметка за мнението на хората и че е чувствителна към реакциите на обществото по повод на законодателната дейност в парламента. След обстоен анализ, който извършихме заедно с премиера Борисов и членовете на Изпълнителната комисия, смятаме за наложително да преразгледаме промените в Изборния кодекс. При това ще го направим независимо от това дали Президентът ще наложи вето или не. Парламентарната група на ГЕРБ ще предприеме всички необходими действия за ревизиране на приетите промени. Защото за нас е по-важно да гарантираме спокойствието на хората, както и да им покажем, че спазването на техните права е най-важно за нас. Винаги сме се водили от разбирането, че изборните правила не са въпрос на създаване на предимство за една или друга партия, а следва да са здрава основа за осигуряване на честни и прозрачни избори".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.