Парламентът реши още вероизповеданията в България да могат да се финансират и от чужди държави или граждани

Депутатите гласуваха окончателно промените в закона, с които се разсрочват дълговете на вероизповеданията, натрупани към държавата до 31 декември 2018 г., съобщава БГНЕС.

Дълговете на вероизповеданията ще бъдат разсрочени, а не опростени

Отсрочката на задълженията ще бъде за период от 10 години, а идеята за нея дойде от ГЕРБ, след като първоначалното предложение за цялостна финансова амнистия срещна широко обществено недоволство. По данни на финансовото министерство регистрираните вероизповедания у нас имат натрупани задължения в размер на над 8,2 млн. лева, а вече стана ясно, че около 8 млн. лв. от тях са дългове само на Главното мюфтийство.

БСП: Разсрочването на дълговете на вероизповеданията е манипулация

Парламентът реши още вероизповеданията в България да могат да се финансират и от чужди държави или чужденци. Мнозинството не одобри предложението на „Обединени патриоти“ религиите, които получават държавна субсидия, да нямат право да получават дарения отвън, както и да уведомяват Дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет за всяко дарение или наследство на имущество от български юридически лица или с източник от чужбина. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.