От понеделник работата на досегашния Фонд за лечение ще бъде поета изцяло от Здравната каса

Тревоги около лечението на деца в чужбина след 1 април. От понеделник работата на досегашния Фонд за лечение ще бъде поета изцяло от Здравната каса. Според пациентски организации, новите правила може да застрашат достъпа на децата до скъпоструващи медикаменти и да доведат до корупционни практики в Касата.

17-годишният син на Веселинка от години се лекува в Турция от рак на костите.

"Туморът засяга растежната зона на крака и през година – две се налага удължаване на крака. Сумата е непосилна, а тук в България няма кой да го поеме", каза майката на дете с онкологично заболяване Веселинка Дерибеева.

Тревогата й, както и на десетки други родители е, че Касата плаща основно лечение в Европейския съюз и занапред може да се появят проблеми с финансирането в други страни.

Правителството закри Фонда за лечение на деца

"Няма да се загуби възможността, която родителите на деца са имали досега", заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Друго притеснение на родителите на болни деца е, че около 30% от бюджета на Фонда отиват за медикаменти за лечение у нас. Става въпрос за лекарства, които не се плащат от Касата. Според родители, фирмите вече спирали да доставят някои от тях, защото се опасявали, че преминаването на Фонда към Касата може да забави плащането им.

"Преди няколко дни изчезна още едно лекарство. Това е сага, която продължава много години – те излязоха от позитивния списък, но са в протокола. Някой път се налага родители да ходят в чужбина, да се групират, за да ги купуват", каза Петя Александрова от Сдружение "Деца с онкохематологични заболявани".

От Министерството на здравеопазването твърдят, че няма данни фирми да са се оттегляли от пазара заради промените около Фонда. Но признават за системни проблеми с лекарствата за тежкоболни деца.

Издаването на Европейски здравни карти ще се забави по технически причини

"Запознати сме с проблема и се опитваме да го решаваме, за да няма проблем с достъпа до лекарства на тези деца", заяви Начева.

Кога най-рано може да се случи това, обаче, никой не се наема да каже. И трети казус заради промяната - занапред здравната каса ще може да приема дарения, както фонда за деца, а дарителите да ползват данъчни облекчения.

"Контрол на тези средства се осъществява чрез Сметната палата, изразходват се само по волята на дарителя и отиват на отделна сметка", каза майката на дете с онкологично заболяване.

Но според обществени организации, така вратата за злоупотреби е отворена

"Това, което ни притеснява е фирми, които имат финансов интерес да работят с касата. Могат да даряват, така че да получат този финансов интерес", каза Красимира Величкова от Български дарителски форум.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.