Две години чужди клиники отказваха да приемат българи, нуждаещи се от бял дроб

Първите двама пациенти от чакащите за белодробна трансплантация вече са във Виена. Дотук се стигна, след като две години чужди клиники отказваха да приемат български пациенти за белодробни трансплантации.

Чакането за пациентите, които се нуждаят от белодробна трансплантация, продължава, защото това, че са заминали за болницата във Виена въобще не означава, че трансплантацията им предстои в близко бъдеще. Тепърва трябва да бъде подписан договор между България и "Евротрансплант", така че нашите пациенти да могат да се наредят в списък на чакащите за така необходимия бял дроб.

Белодробни трансплантации не се правят в България. В последните месеци няколко души починаха в чакане на лечение.

Български лекари ще се обучават във Виена за белодробни трансплантации

„Самият факт, че за момента няма подписан договор с "Евротрансплант" и не се знае реално тези пациенти кога ще бъдат включени в европейска листа на чакащите, това означава, че проблемът все още продължава да стои”, каза председателят на "Асоциация пулмонална хипертония".

Пълноправното членство в "Евротрансплант" ще даде шанс в преговорите на чакащи за орган българи. След като споразумението на страната с организацията изтекло през 2017 г., не е подновено. Според здравните власти причината за това е, че в България има твърде малко донори. Друга част от решението е в следващите месеци български лекари да се обучават в Австрия за белодробни трансплантации.

„Те имат в момента свободни ресурси от гледна точка на обучения на наши кадри, защото са приключили програмата на гръцките колеги”, обясни зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

Затова засега заминаването на двама нуждаещи се за Виена за прегледи и лечение, е напредък. За другите пациенти остава да продължават да чакат.

Плановете на държавата са през 2021 година да започнат да се правят белодробни трансплантации и у нас.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.