Какви ще са мерките за сигурност покрай баловете?

Балове по време на избори. Тази година празникът на зрелостниците съвпада с вота за Европейския парламент и това притесни много директори на училища. Причината – традиционното изпращане на дванайсетокласниците от училищните дворове ще трябва да бъде отменено.

След 12 години в училище зрелостниците чакат с нетърпение абитуриентския си бал.

Тази година част от абитуриентите вероятно няма да сбъдат мечтата си и да изброят от 1 до 12 на излизане от училищния двор.

Преди бала: Зрелостници от Бургас се включиха в кръводарителска акция

Изборите вече са променили плановете на 2 СУ в София и тук зрелостниците няма да се събират в двора на училището, а в центъра на града.

"За първа година випускът няма да се събере в двора на училището. Сборен пункт за събиране на учениците е в парка при Народния театър", каза директорът на 2-ро СУ Лилия Торньова.

В столичното 51 СУ също вече мислят за алтернативно място за сборен пункт на випуск 2019. Техният бал е на 25 май – денят за размисъл и денят, в който избирателните секции вече се подготвят.

АКЦИЯ "АБИТУРИЕНТИ": Полиция и камери ще следят дали се спазват правилата

"Преди 4 години мисля, че пак беше на изборите за Европарламент. Не можехме да се събираме пак в дора на училището и бяхме пред културния дом, но това не беше добре и учениците не се чувстваха много уютно", заяви директорът на 51 СУ Асен Александров.

Последната дума за огранизацията има МВР и тепърва ще стане ясно какви ще бъдат разпорежданията им. Според регионалното управление в София, забрана за балове в училищата се очаква.

ДЕМОНСТРАЦИЯ ПРЕДИ БАЛА: Колко опасно е висенето от прозореца на колата?

"Според мен е добре да има такава забрана, защото при всички случаи първо, че това е регламентирано и второ, че така ще се избегнат всякакви предпоставки за напрежение", каза началникът на Регионалното управление по образование Ваня Кастрева.

Друга забрана обаче вероятно ще падне е тази за употребата на алкохол в деня за размисъл.  От Столичната община обясниха, че от години в София такава няма. Забраната през годините падна и в много други общини. А там, където ще бъде въведена за предварително уговорени събития, забраната за употреба и продажба на алкохол няма да важи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.