Към момента той е председател на правосъдната комисия

Премиерът Бойко Борисов предложи досегашния депутат и шеф на правната комисия в парламента - Данаил Кирилов, за нов правосъден министър. Той трябва да седне на мястото на Цецка Цачева, която първа подаде оставка заради скандала с евтините апартаменти на хора от властта. Това обяви Борисов след среща на ГЕРБ с ПП "Обединени земеделци" за подписване на политическо споразумение за подкрепа на евроизборите.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Данаил Кирилов е бивш член и общински съветник от БСП, а след появата на ГЕРБ, той се присъединява към редиците й през 2007 г. - по думите му тогава разочарован от столетницата и обнадежден от появата на Борисов в политиката. Бил е и областен управител на София. Той е юрист по образование и вече пет години е начело на правната комисия в парламента - един от най-горещите постове. Позицията не веднъж го поставяше във фокуса на критиките и скандалите, които избухваха по редица законопроекти. А днес премиерът му постави и първата задача, като правосъден министър - да работи за включване на общинските съветници в обхвата на антикорупционния закон. 

ГЕРБ и „Обединени земеделци” подписаха коалиционно споразумение

„Ние в ГЕРБ сме създали стандарт. Когато има такива скандали, дали е депутат, председател на парламентарна група, министър или заместник-министър, се подава оставка. Същото бих препоръчал на замесените в тези скандали сега. Понеже има и хора от съдебната система, а те не обичат да бъдат слагани под общ знаменател или са много чувствителни, а аршинът трябва да бъде еднакъв за всички, да излязат в дълъг отпуск докато се направят проверки. Това мога да каЖа за замесените в тези скандали, и в КПКОНПИ, и във ВКС, и в следствието“, заяви Борисов без да споменава имена.

Цацаров разпореди проверки на Пламен Георгиев, сина на Борислав Сарафов и съпругата на Лозан Панов

Веднага след обявяването на номинацията му Данаил Кирилов направи първото си изявление, в което благодари за гласуваното му доверие. Смятам, че с общи усилия ще се борим да постигнем положителен резултат. Много направихме досега. Признават се резултатите от Главна дирекция „Правосъдие“ на ЕК, надявам се да стигнем до положителен резултат“, каза той.

Не закъсня и политическата офанзива. Най-остър беше гласът на левицата. Според БСП Кирилов не може да е гарант за съдебна реформа, тъй като в парламента точно той е демонстрирал всички лоши практики на законодателството.   

"Тази номинацията е толкова скандална и абсурдна,че граничи с провокацията към общественото мнение и юридическата общност", коментира червеният депутат Крум Зарков. 

В парламента, по повод новото си назначение, Кирилов получи оценка за работата си.

"Започвам да придобивам много лошо мнение за нивото и потенциала, който остава в НС. Без Данаил Кирилов тази правна комисия няма да има този професионален капацитет", заяви Валери Симеонов от "Обединени патриоти". 

"Като гледам така за работата му в парламента – всеки законопроект създаваше проблеми, дано в министерството да не е така", коментира от своя страна Рамадан Аталай от ДПС. 

"Мисля, че е един от хората, които най-добре познават българското законодателство и работата на българския парламент", категоричен бе Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти".

"Най-вероятно ще подкрепим тази кандидатура", отсече лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки.

Днес Кирилов получи и първата си задача от премиера Борисов в своето ново амплоа. "Има една грама от Европейската комисия, че и общинските съветници трябва да бъдат включени в антикорупционния закон", поясни министър-председателят. 

Припомняме, че Цецка Цачева подаде оставка като правосъден министър след като стана ясно, че е закупила на ниска цена апартамент в престижен столичен квартал. Миналата седмица с постовете си на председател на ПГ на ГЕРБ, председател на Комисията по вътрешна сигурност и депутат се раздели Цветан Цветанов. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.