Папата споделя, че знае за България още от дете

Няма напрежение между Светия синод и Католическата църква. В това са категорични и двете страни. Поводът за коментара им е вчерашният отказ на  висшия клир у нас да участва в общата молитва за мир, която ще отслужи главата на римокатолическата църква по време на посещението си у нас.

Общо богослужение с папа Франциск и молитвено последование – всичко това Българската православна църква определя като неприемливо. Поводът за всички тези забрани се оказа история от преди 1000 години.

Светият синод отказа обща молитва за мир с папа Франциск

„Знаете великата схизма, но и от страна на католическата църква не е имало такава молба за обща молитва. Докато ние не изчистим тези различия, няма как да участваме в общо евхарстийно служение”, коментира митрополит Антоний

От католическата църква приеха решението на Синода с уважение.„Общо служение не се е очаквало да има, ние по-скоро се радваме, че ще има среща в Синодалната палата, така като 2002 г патриарх Максим се срещна с папа Йоан Павел II. Това са вече повече от 1000 години,  когато няма общи служения, но общи събирания има”, обясни епископ Христо Пройков.

Общо събиране се очаква да бъде и молитвата за мир, която ще отправи папа Франциск  по време на посещението си у нас.

Митрополит: И католическата църква не е заявявала желание за общо богослужение на папата и патриарха

Навсякъде по света папа Франциск е посрещан топло. Дори в Мароко, където  преобладващото население е мюсюлманско, папата е имал срещи с различните общности.  Той споделя, че знае за страната ни още от дете.  „За първи път, когато чух да се говори за България , тогава аз бях едва на 2 години детенце. И това си го спомням, защото тогава баба ми правеше едно мляко, едно мляко , което много приличаше на кисело мляко. Та, баба ми ни даваше от това мляко и казваше : „ Деца, да знаете, че това мляко е българското мляко”, коментира той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.