Това било забранено от канона, обясни митрополит Антоний

„Още преди два месеца, на среща с протокола на Ватикана, ние уточнихме всички пунктове от визитата на папа Франциск в България, които касаят БПЦ. Според каноните не може да има общо богослужение на папата с патриарха, това не е някаква наша прищявка”, заяви в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” Средно- и Западноевропейският митрополит Антоний. Той подчерта, че желание за съвместна служба не е заявявано и от католическата църква. Те искали само среща между патриарх Неофит и папа Франциск. Помолили още главата на Римокатолическата църква да остане сам пред олтара на Светите братя Кирил и Методий.

Светият синод отказа обща молитва за мир с папа Франциск

Митрополит Антоний коментира и темата за Стратегията за детето 2019-2030 г. Той подчерта, че позицията на църквата е, че не бива да се отнема изконното право на родителите да възпитават собствените си деца.

„Децата не трябва да се овластяват прекалено. Насаждат се и несвойствени модели на поведение, които водят до разпад на обществото. Ние не сме за домашното насилие. Смятаме, че децата трябва да се възпитават с любов, защото агресията поражда агресия”, коментира още митрополитът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес