Според "Уикилийкс" това е незаконно и нарушава международното право

Съоснователят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж е арестуван в посолството на Еквадор в Лондон, съобщават световните агенции. Асандж живееше в сградата от 2012 г. насам. Получи убежище там, за да избегне екстрадиция в Швеция, където трябва да бъде съден за сексусално посегателство. Президентът на Еквадор Ленин Морено обявил, че оттегля нареждането си за даване на убежище на Асандж.

Еквадор лиши Джулиан Асандж от интернет

 

Според "Уикилийкс" това е незаконно и нарушава международното право. "Еквадор незаконно е прекратил политическото убежище на Асандж в нарушение на международното право. Той е арестуван от британската полиция в посолството на Еквадор", написаха от портала в Twitter. 

Британската полиция е била поканена в сградата на посолството от еквадорския посланик в Лондон вследствие решението на еквадорското правителство да отнеме правото на убежище на Асандж, предаде БТА. Арестът на Асандж е извършен по силата на заповед за арест, издадена през юни 2012 г. от лондонски съд. Асандж ще бъде изправен възможно най-скоро пред британското правосъдие, се посочва в съобщение на Скотланд ярд. 

Асандж няма да бъде екстрадиран в никоя страна, в която би могъл да се изправи срещу "изтезания или смъртно наказание", каза президентът на Еквадор Ленин Морено, цитиран от AFP. "Поисках от Великобритания гаранцията, че Асандж няма да бъде екстрадиран в никоя страна, в която би могъл да изтърпи изтезания или смъртно наказание", заяви президентът Ленин Морено във видео съобщение, публикувано в социалните медии. "Британското правителство писмено потвърди, че ще изпълни това изискване," каза Морено. 

Морено по-рано написа, че Еквадор е в рамките на неговите "суверенни права" да оттегли убежището на Асандж "заради многократно нарушаване на международните конвенции и протокола за съвместно пребиваване". Асандж живее в посолството на Еквадор в Лондон от 2012 г., когато получи убежище, след като бе обвинен в сексуално насилие в Швеция. Той бе арестуван от британската полиция, която влезе в посолството в четвъртък, след като Кито оттегли убежището си.

Асандж придоби известност след редица публикации, включително за американските военни операции в Афганистан и Ирак и за условията на задържане в лагера в Гуантанамо. През 2010 г., когато американските власти се заинтересуваха от него, замина за Швеция, където възнамеряваше да получи защита. Впоследствие беше обвинен в сексуално посегателство,за което той отрича вина. Шведският съд го включи в международен списък, след което Асандж бе задържан в Лондон, но освободен под гаранция.

На 5 април порталът "Уикилийкс", цитирайки високопоставен източник в Еквадор, съобщи, че в следващите "часове или дни" Асандж ще бъде изгонен от посолството. Като претекст можело да се използва корупционен скандал с офшорни документи, свързани с президента на Еквадор Ленин Морено, съобщи сайта.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.