Съоснователят на "Уикилийкс" беше арестуван в четвъртък

Британските съдебни власти ще разгледат поисканата от САЩ екстрадиция на съоснователя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж на 2 май. Според американската прокуратура той е влязъл в заговор с Челси Манинг, бивш анализатор от американското военно разузнаване, за да проникнат в компютърни мрежи и да получат достъп до класифицирана информация.

Арестуваха съоснователя на "Уикилийкс" Асандж в Лондон (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Получихме искането за екстрадиция от САЩ, според което Асандж е заговорничел с Манинг във връзка с документи, публикувани от "Уикилийкс" през 2010 г. Арестуването му създава опасен прецедент за всички медии и журналисти в Европа и навсякъде по света. Това означава, че всеки журналист може да бъде екстрадиран и преследван за това, че е публикувал правдиви информации за САЩ", коментира Дженифър Робинсън, адвокат на задържания. 

„Господин Асандж ще има възможност да обжалва обвиненията срещу него в съда, а искането за екстрадиция ще бъде разгледано в съда. Изпълняваме съдебните процедури честно и последователно, с безпристрастност пред закона”, коментира министърът на вътрешните работи на Великобритания Саджид Джавид.

Асандж прекара последните осем години в еквадорското посолство в Лондон и беше арестуван в четвъртък от британската полиция. Това стана възможно, след като Еквадор взе решение повече да не му предоставя право на убежище. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.