Знанията могат да се преподават и учат от всяка една точка с достъп до интернет

Първо училище у нас вече въведе електронните учебници. Така възпитаниците на ЕГ "Иван Вазов" - Пловдив ще могат да учат навсякъде и по всяко време.

Изкуственият интелект влиза в университетите

Бояна е сред учениците, които от два месеца се обучават изцяло електронно. За нея, освен всичко останало, това е и краят на тежките раници. Всички уроци са събрани на един клик разстояние.

Освен че измества използването на обичайните лист и химикал, другото предимство на електронното обучение е, че знанията могат да се преподават и учат от всяка една точка с достъп до интернет.

Във виртуалните класни стаи учениците могат да работят заедно дори, когато не са на училище.  Изпитите са в електронен вариант.

"Учебникът да не е единственият източник на информация. Не вярвам да изчезне учебникът. Учебникът е помощно средство на ученика. То задава ориентира, онова което се очаква от него да знае. Какво ще добави още ученикът, това вече е добавената стойност на тенхологиите", каза преподавателят в пловдивската ЕГ "Иван Вазов" Елена Вързилова.

Възможно ли е учителските заплати да станат 1500 лева?

А внедряването на модерните технологии не е по силите на училищните бюджети. Затова сега директорите разчитат изцяло на външно финансиране.

"Устройствата на учениците струват за 26 устройства 19 000 лв., което наистина е скъпо", заяви директорът на ЕГ "Иван Вазов" - Пловдив Вихра Ерамян.

Дигатализацията на българските училище ще става постепенно.

"Това ще ни бъде един от приоритетите с бюджета за следващата година", добави министърът на образованието Красимир Вълчев.

Очаква се до 2023 година у нас да има поне 50 училища с електронно обучение.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.