Тя прие Петро Порошенко в Берлин и игнорира съперника му на втория тур на изборите Владимир Зеленски

Критики към Ангела Меркел заради изборите в Украйна. Канцлерът на Германия явно демонстрира кого предпочита от двамата кандидати за президент. Тя прие Петро Порошенко в Берлин и игнорира съперника му на втория тур на изборите Владимир Зеленски. На въпрос дали смята да се срещне и с комика, когото прогнозите сочат за най-вероятен победител, говорител на Меркел отговори, че засега такава среща не се предвижда.

Порошенко предложи на Меркел украински газ вместо "Северен поток-2"

Зеленски: Донбас беше ключова тема на срещата с Макрон

Депутат от опозицията в Германия каза, че поведението на Меркел представлява намеса в изборите в Украйна. А президентът на Франция направи обратното. Еманюел Макрон посрещна в Елисейския дворец както Порошенко, така и Зеленски. Вторият тур на изборите е на 21-ви и проучванията сочат, че ще го спечели актьорът Владимир Зеленски, който няма никакъв политически опит.

"Реших да поканя президента. С него сме в постоянен контакт. Видяхме се на конференцията в Мюнхен, срещаме се и на други прояви. Стремим се винаги да сме в тесни връзки, като това включва периода, в който се провеждат избори. Важно е да комуникираме редовно", каза Ангела Меркел.

"На първият тур на изборите имаше двама победители, не само един. Аз не жонглирам с процентите. Посланието му към украинците е ясно - Петро Порошенко е пътят на страната към Европа и НАТО", заяви Порошенко.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.