Петрова е осъдена на 15 години лишаване от свобода, а Дюлгеров - на 12 години

Съдът призна за виновна бившата кметица на район "Младост" за искан подкуп от Александър Ваклин в съучастие с Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Тя ще трябва да заплати 10 000 лв. глоба и няма да може да заема държавни длъжности. Присъдата е на първа инстанция. Предстои битка на още две съдебни инстанции. 

Съдът реши, че Иванчева, Петрова и Дюлгеров са виновни. Според магистратите има достатъчно доказателства за това, че те заедно са поискали подкуп от Александър Ваклин в размер на 20 евро за кв.м. разгърната площ от сграда, която той е искал да построи.

Биляна Петрова е осъдена на 15 години лишаване от свобода и 15 хил. лв. глоба. Забранено й е 15 години да заема държавни длъжности.

Петко Дюлгеров получи 12 години лишаване от свобода на първа инстанция, 12 хил. лв. глоба и 12 години забрана да заема отговорни държавнидлъжности.

Съдия Иво Хинов подчерта, че постановените от него присъди са за поискан, а не за взет подкуп. Мотивите на магистратите за присъдата бяха, че е имало много политически нюанси в делото и всички те са взети предвид. Съдията заяви още, че сред многобройните доказателства няма никакви данни да е имало подбудителство към подкуп или някой да е подстрекавал двете жени да искат такъв.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова отново бяха арестувани. Този път в съдебната зала. 

Час по-рано Иванчева и Петрова дойдоха в съда усмихнати. Преди да чуят присъдите си Биляна Петрова и Десислава Иванчева заявиха:

„Очакваме оправдателна присъда. Видя се, че доказателства няма. /.../ Това е първа присъда, така че е само една битка, не е войната”, каза Петрова.

„Ако има осъдителна присъда – това е тотален крах на държавата. При положение, че има толкова доказателства, които са в наша полза и всички техни рухнаха, това, ако се случи това означава, че държавата е умряла и държавността я няма”, каза Иванчева.

Единственият, който излезе на свобода, е Петко Дюлгеров. Причината е лошото му здравословно състояние.

"Това, което напрви Ваклин, наистина не знам как спи. Това е толкова долна провокация, обаче е стшита с много бели конци. С тази провокация той искаше да си реши бизнес нещата в изпълнение на една политическа поръчка", каза той. 

Именно Петко Дюлгеров първоначално свидетелства за искания от Иванчева подкуп. След това се отметна от показанията си, защото били взети под натиск.

„Казаха, че ще ме пуснат, ако дам правилните показания”, казва Дюлгеров, а на въпроса кой му е казал отговори: „КОНПИ”.

„Не сме знаели, за това, считам, че няма натиск, това е защитна теза”, каза прокурорът Георги Ангелов.

Прокурори, адвокати и подсъдими отново ще се изправят един срещу друг скоро.

Делото продължава на втора инстанция.

Иванчева и Петрова бяха арестувани на 17 април 2018 г. при показна спецакция в центъра на София, продължила повече от четири часа. В колата на отстранената кметица на „Младост” бяха намерени 70 000 евро в белязани банкноти. Според прокуратурата парите са от подкуп, поискан от строителния предприемач Александър Ваклин, за да му бъде придвижена преписка за строеж. Адвокатът на Иванчева твърди, че следи от фосфоресциращото вещество, с което били маркирани парите, имало само по лицето на клиентката му. Това доказвало, че тя не е пипала банкнотите.

Марковски: Иванчева е изгонила Ваклин от кабинета си, когато й предложил 70 000 евро подкуп

След ареста съдът на няколко пъти отказва да освободи обвиняемите. Пусна ги под домашен арест на 22 декември миналата година.

Соченият за посредник при получаването на подкупа бивш кмет на „Младост” Петко Дюлгеров се отказа от първоначалните си показания. Той заяви, че седейки на задната дясна седалка в колата на кметицата, заедно с Биляна Петрова до него, пуснал парите в плик. След ареста служебният му защитник и служители от КПКОНПИ му казали, че ако даде "правилни” показания, можело да бъде освободен, твърди още Дюлгеров.

Прокуратурата поиска по 20 години затвор за всеки от подсъдимите, налагането на глоби от по 30 000 лева и лишаването им от правото да заемат обществени длъжности. 

Миналата седмица Иванчева обяви, че се кандидатира за евродепутат. Номинацията й е направена от инициативен комитет. Събирането на подписи в нейна подкрепа започна в сградата на Спецсъда. Екскметицата обяви, че, ако не успее да стигне до Брюксел, ще участва и в местните избори наесен. Ако пък бъде избрана за евродепутат, в кметския вот щяла да се включи само Биляна Петрова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.