При нападението загинаха 50 души

Новозеландските власти обявиха прозорец от две години, в който хората, директно засегнати от терора в Крайстчърч ще могат да подадат документи за постоянна виза в страната, предаде БГНЕС.

"Специална визова категория "признава въздействието на трагедията върху живота на тези, които най-много е засегнала и дава на хората, които в момента са с временна или гражданска виза, определена степен на сигурност" за статута им, съобщава имиграционната служба на Нова Зеландия в изявление.

Въоръжени атаки срещу две джамии в Нова Зеландия, има жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

Хората ,живеещи в Нова Зеландия, които са били на мястото на масовата стрелба в джамиите и техните близки роднини в Нова Зеландия, могат да кандидатстват за виза. Дефиницията „близки роднини” бе разширена, за да включи широк кръг от роднини, включително родителите на партньора на засегнатото лице, както и дядовци и баби на лица под 25-годишна възраст.

Терористът от Нова Зеландия е бил в България през 2018 г. (ОБЗОР)

Мустафа Фарук, президент на Федерацията на ислямската асоциация в Нова Зеландия, определи решението като благороден жест. „Ние сме много щастливи”, заяви той и добави, че очаква всички отговарящи на условията да подадат документи. „Някои от тези хора не само са изгубили обичните си хора, но също така са изгубили и главата на семейството си”, сподели Фарук.

Жертвите на нападението в Нова Зеландия са вече 50

На 15 март привърженик на бялото превъзходство откри огън срещу мюсюлмани в две джамии в Крайстчърч. Брентън Тарант бе обвинен за убийството на 50 човека и опит за убийство на още 39 човека.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.