Причината е, че вече няма изтре

Нови правила за газовите оръжия. Въвежда се двоен режим на регистрация при закупуването им. Това решиха депутатите с промени в Закона за оръжията и боеприпасите.

Затягането на режима при придобиване и продаване на газово оръжие е с цел повече сигурност, твърдят депутатите. Оттук нататък и продавачът, и купувачът е длъжен, според тях, да регистрира в МВР оръжието, което е закупил. Освен това газовите оръжия вече могат да бъдат притежавани само ако имат сертификат, че няма да бъдат преустройвани в друг вид оръжие за изстрелване на боеприпаси.

Все повече българи с оръжие

Депутатите обясняват промяната на закона със затягане на контрола при продажбата на газови пистолети. И стопиране на злоупотребите с тях, като пример от газов пистолет притежателят му да го преправи на боен.

„От днес нататък това оръжие вече е оръжие. Досега газовите пистолети по смисъла на член 11 от закона не бяха огнестрелни оръжия”, заяви депутатът Маноил Манев.

Кабинетът гласува промени в Закона за оръжията

Досега оръжейните търговци също подаваха отчет за продажбите, но на всеки три месеца. Оттук нататък това ще става при всяка продажба на газов пистолет. Според тях законовите промени ще повлияят на търговията с оръжия.

Депутатите обясняват задължителния двоен режим на регистрация при газовите пистолети и с необходимостта от повече контрол при търговията с такъв тип оръжие.

„Аз не съм човек, който смятам, че оръжията са лошо нещо, но за да не са лошо, те трябва да бъдат на контрол. Ясен и точен”, смята Манев.

По отношение на ловците, всички техни оръжия запазват режима си, който притежават към момента. Създадена е и процедура, за да могат организаторите, които правят възстановки на исторически събития, да продължат дейността си.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.