Спасителите ги открили в района на Седемте рилски езера

Тежка, среднощна акция в Рила. Двама израелски туристи са били спасени от планинската спасителна служба. Мъжете са подали сигнал, че имат нужда от помощ в събота вечерта. След няколко часа, чужденците са открити в района на Седемте рилски езера. И двамата израелци са в тежко състояние, с първа степен измръзване. Според спасителите те са тръгнали на преход без подходящата екипировка и оборудване.

Колко ще струва спасителната акция в планината, ако трябва ние да я платим?

В Рила, от хижа "Рилски езера към хижа "Иван Вазов" израелците тръгнали по изключително лавиноопасен маршрут. „Нищо не се е случило, сега сме добре вече, само имаше доста сняг. Това беше просто. Не, не сме се губили, чудесно се чувстваме”, споделиха пред NOVA туристите.

Не и според спасителите, които изкарали цялата нощ на терен. Според тях мъжете са навлезли в участък с много дълбок сняг и загубили ориентация. „И се бяха отклонили към връх Кабул, видяхме им дирите, бяха се въртяли на едно място, затъваше се в снега, снегът беше много лош, мек и са решили, че не могат да продължат” обясни . Божидар Джокин, ПСС Дупница:

 Сигналът, че бедстват, туристите подали до Израелските служби. Оттам се свързали веднага с родната планинска служба и започнала спешна спасителна операция. „Намерихме ги в много тежко състояние, бяха се омотали в едни спални чували, премръзнали, мокри, трепереха, това беше вече първа степен на измръзване, единия беше в доста тежко състояние, почти неадекватен. Единият нямаше шапка, другият нямаше ръкавици. Тръгнахме да ги сваляме, това е точно под Отовишки връх, тежък е терена, много е стръмен и лавиноопасен, имаше риск и за самите нас. Едното от момчетата буквално го носехме на ръце” обясни още Джокин.

Спасителите отвели двамата туристи в хижа. Днес, часове след акцията, те потеглиха за София. Преди да си тръгнат,  израелците са платили разходите по операцията. Което е приятен прецедент за планинските спасителите.  Винаги досега акциите оставали за сметка на планинската служба.

 Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.