Защо туристите често се изкачват по върховете неподготвени и без планинска застраховка?

Откриха 78-годишния мъж, изчезнал в района на връх Перелик в Родопите. Спасителите от Пампорово са го намерили след 17 часа издирване. Само за последната седмица това е седмият случай, при който планинските спасители оказват помощ. Защо туристите често са неподготвени и без планинска застраховка?

За много от нас Витоша е лесна за изкачване планина, но в действителност тя крие доста опасности. Точно по тази причина една планинска застраховка би могла да ни спести доста неприятности.

Планината е способна да поднесе неприятна изненада и на най-подготвения планинар. Янко си припомня точно такъв случай от миналото лято в Пирин.

Спасители носиха на ръце ранена жена в планината: Кой ще плати за акцията?

„Едно такова хубаво време беше, 20 градуса. И изведнъж отгоре на върха се появиха облаци, започна да вали, имаше градушка. Стана 0 градуса. Ако човек не е добре подготвен, може да замръзне”, обяснява Янко Димитров, планинар от София.

В планината времето се променя драстично за минути. Дори най-амбициозните могат да се окажат в безизходица на километри от най-близката хижа. От началото на годината досега планинските спасители са оказали помощ на над 1400 души в Пирин и на над 400 в Рила.

„Напоследък има тенденция хората да ходят в планината въпреки лошото време. И съм забелязал, че дори се гордеят с това, че са оцелели въпреки лошата прогноза”, разказва Тервел Тотев от Планинската спасителна служба към БЧК.

АКЦИЯ В ПЛАНИНАТА: Спасяват туристка, пострадала край хижа "Безбог"

Тервел получава сигналите за бедстващи хора и организира спасяването. Съветва туристите да избягват излишни рискове. Ако пък попаднат в беда, да могат да определят своето местоположение с телефона.

„Дори и да нямате специализирано приложение, от Google карти можете да извадите своята локация и да ми изпратите местоположението си”, добавя Тервел Тотев от Планинската спасителна служба към БЧК.

Безразсъдните опити да се пребори природата често имат неприятен край. А без планинска застраховка едно изгубване в планината може да е свързано и с доста разходи. Ако се наложи издирване с хеликоптер, час полет струва 4000 лева.

ОТНОВО ОПЕРАЦИЯ В РИЛА: Спасиха белгиец с високо кръвно и вирус

„Една такава застраховка дава възможност срещу много малко пари да си гарантираш сигурност и спокойствие. Но въпреки, че е позната сред хората, към застраховката за планинска грижа почти няма интерес”, обяснява София Антонова от сектор „Злополуки и помощ при пътуване” в застрахователна компания.

Цената за годишна планинска застраховка е едва 30 лева, а разходите по една спасителна акция, ако трябва да я платим от джоба, възлизат на десетки, дори на стотици хиляди.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.