Хънт е предупредил Тереза Мей, че сделката за Brexit ще бъде по-непопулярна сред депутатите от управляващата партия

Британският външен министър Джереми Хънт е предупредил премиера консерватор Тереза Мей, че сделката за Brexit, подготвяна от нея с лейбъристката опозиция, ще бъде още по-непопулярна сред депутатите от управляващата партия, отколкото онази, която беше отхвърлена, пише днес "Дейли телеграф". Хънт е казал пред вестника, че преговорите между двете партии едва ли ще доведат до създаването на някаква коалиция и е изразил съмнение, че лидерът на лейбъристите Джереми Корбин има сериозни намерения до осигури излизането на Великобритания от ЕС, предаде БТА.

Министърът признава, че преговорите с опозицията са "по-подробни и по-продуктивни от очакваното", но предупреждава: "Винаги е опасно да споразумяваш с лейбъристите, което означава, че ще загубиш повече консервативни депутати, отколкото лейбъристки ще спечелиш". 
Според Хънт Лейбъристката партия има голям брой депутати, в чиито избирателни райони преобладават мненията за оставане в ЕС, както и голям брой депутати, чиито избиратели са в мнозинството си за напускане на блока. "Това е фундаментален проблем за лейбъристите за заемането на някаква позиция", казва той. Изявлението му е на фона на опасенията, че Консервативната партия ще претърпи големи загуби на местните избори в четвъртък тази седмица, отбелязва "Дейли телеграф".

„Файненшъл таймс“: Лондон планира скок в цените за студентите от ЕС след Brexit

Таблоидът "Експрес" стартира днес анкета сред читателите си с цел проучване за настроенията преди общинските избори в Англия и Северна Ирландия. В четвъртък ще бъдат разпределени 8425 мандата в 248 общински съвета в Англия (без Лондон) и още 462 мандата в Северна Ирландия. Според сегашното състояние на нещата повече от половината общински съвети в Англия са под контрола на консерваторите, 67 - на лейбъристите, 7 - на либералдемократите, в 35 общини има баланс, а останалите пет са в процес на промяна на границите, припомня вестникът. 
Според него повечето избиратели ще бъдат мотивирани от местни проблеми като сметосъбирането, паркирането или жилищното настаняване, но темата за Brexit сега не може да бъде подминавана. Вотът на 2 май ще бъде важен тест за премиера Мей, която разгневи голям брой гласували за Брекзит - привърженици както на консерваторите, така и на други партии, заради проточилото се излизане на Обединеното кралство от ЕС, заключава "Експрес".

Facebook изучава влиянието на социалните медии върху изборите

Британските консерватори са на път да получат прозрение за своето бъдеще, пише "Файненшъл таймс". Докато наближават резултатите от европейските избори, те ще стоят като Скрудж (героя на Чарлз Дикенс) сред призраците преди Коледа и ще гледат как партията им се разцепва и унижава. От това торите ще извлекат единственото послание, което желаят да чуят: в страната има място само за една "партия на Brexit", и ако това не са те, те са обречени. 
В случая това е логично, продължава вестникът, тъй като щом политиката е поляризирана, трябва да избереш единия полюс. От 2017 г. насам стратегията на консерваторите бе да са "партията на Brexit". Те обаче се провалиха и позволиха на Найджъл Фараж да се появи отново, чиято нова партия със същото име се готви унизи торите на евроизборите през май. А местните избори тази седмица са просто предястието, пише "Файненшъл таймс".
Без да коментира поведението на лейбъристите, деловото издание предрича, че тези процеси може да катализират възникването на значима политическа сила в центъра на британската политика. Дотогава гласопадавателите ще трябва да избират между двете култови догми - национализма и социализма. Което никой не иска да приема като визия за бъдещето, заключава "Файненшъл таймс".

Жан-Клод Юнкер: Не само ЕС, но и целият свят се намира в криза

"Членовете на Лейбъристката партия знаят от какво имат нужда - от референдум и от кампания за оставане", извежда в заглавие на коментар левият вестник "Гардиън". Според автора партията трябва да заеме позиция и да започне борба отвътре в Европа срещу националистите и промените в климата. Лейбъристите трябва да излязат на предстоящите евроизбори с позитивна нагласа и честна позиция за преизвикателствата. Партията трябва да продължи из Европа започната у дома капания за край на ерата на икономиите, за повече публични инвестиции, за справяне с международните данъчни измами и за връщане на богатството на неговите създатели. 
Ако направи това, Лейбъристката партия ще лиши разните Фараж, Робинсън, Салвини и техните приятели Марин Льо Пен и Виктор Орбан от "кислорода на неравенството, който подклажда пламъците на отчаянието и омразата". По този начин "енергията, изразходвана за борба с фашистите, може да бъде превърната в енергия за постигането на целите" на младата шведска екоактивистка Грета Тунберг, смята "Гардиън".

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА "BREXIT" ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.