Категорични сме, че трябва да има мирно решение на кризата, се казва още впозицията

„България подкрепя венецуелския народ в неговия стремеж за активна гражданска позиция срещу диктатурата и насилието”. Това се казва в позиция на МВнР.

„Категорични сме, че трябва да има мирно решение на кризата и осигуряване на плавен преход към легитимна, демократично установена власт. Ситуацията в страната и пропастта, до която е докарана - политическа, социална и икономическа, не търпи абсолютно никакво отлагане на крайно необходимите да бъдат проведени свободни и прозрачни президентски избори”, се казва още в позицията.

Опит за преврат във Венецуела

По-рано днес беше съобщено за опит за преврат във Венецуела. Лидерът на опозицията Хуан Гуайдо обяви, че е започнал финалният етап от свалянето на режима на Николас Мадуро.

Гуайдо се появи във видео с униформени мъже и заяви, че има подкрепата на армията.

Но кореспонденти на чужди медии пишат, че все пак военните са останали верни на Мадуро. А само малък брой войници са се присъединили към Гуайдо.

Привърженици на двете страни се събраха в различни райони на столицата Каракас. Демонстрантите хвърляха камъни по военните, но бяха отблъснати от сълзотворен газ и водни струи. Бронирана машина се вряза в множеството, но до момента не е ясно има ли пострадали.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.