Какво е общото между Йоан XXIII и Папа Франциск?

"PACEM IN TERRIS - МИР НА ЗЕМЯТА". Това е мотото, под което ще мине визитата на папа Франциск у нас. То е спомен за един друг папа – Йоан XXIII, който оглавява Светия престол в средата на миналия век. Силно обичал България, затова го наричали „българският папа“.

Малка, тиха уличка в центъра на София. Толкова малка, че спокойният минувач изминава разстоянието от единия до другия й край за не повече от 3 минути. Сред подредените къщи, четем името й – Анджело Ронкали.

Носител на неговото име и пазител на някогашния негов български дом – зад портите от ковано желязо ни посреща отец Йоан.

Но как преди да се възкачи на Светия престол, човекът, чиито дела и думи ще следват милиарди по целия свят, се озовава в православна България от 20-те години на 20-ти век?

"Той много е обичал българите всъщност, това чувство остава до края на неговия живот – чувал съм различни специалисти, свидетели, да говорят, че дори когато е бил папа, е говорил понякога на български в дворците на Ватикана", каза д-р Кирил Карталов, чл. кор. на Папския комитет за исторически науки, специалист по папска дипломация.

Послание за мир: Какво да очакваме от посещението на папа Франциск?

Началото на тази топла връзка се заражда в смутни времена. Историята четем по страниците, написани от специалиста по папска дипломация – Кирил Карталов. Анджело Ронкали пристига у нас броени дни след атентата в църквата "Света Неделя".

Близо десетгодишният му престой у нас е маркиран и от друг тежък момент в историята ни - земетресението в Чирпан.

Обвита в мистерия засега остава ролята на Анджело Ронкали в една от най-значимите постъпки в българската история. Догодина Ватикана планира да отвори достъпа до важни документи, които според Карталов ще потвърдят предположенията му.

Резултат от дипломацията. Но и от взаимното уважение и приятелство, които ватиканският пратеник има с Цар Борис III и Царица Йоана.

Предсказанието на българската царица става реалност. През 1958-ма година, Анджело Ронкали се възкачва на Светия Престол като 260-тия папа. 

Неговия лик виждаме вляво от Богородица в храма към манастира на Сестрите Евхаристинки в София. Църквата носи неговото име.

В ОЧАКВАНЕ НА ПАПАТА: Генерална репетиция за посрещането в Раковски

"Това място, което той е купил някога с намерение да прави много неща, днес да има на това място църква, построена и посветена на него, говори много за този, който иска да го разбере", заяви сестра Максимилиана Пройкова, настоятелка на манастира „Свети Евхаристинки” в София.

В църквата с неговото име са отеквали много молитви. Спомен за една от тях и за едно голямо „благодаря”  виждаме още на прага на храма. „Благодарим за застъпничеството да имаме деца. Бди над Йоан и Анджела”.

Мария е българка, а съпругът й – бразилец. Двамата се срещат много след смъртта на папа Ронкали, но вярват, че усещат благословията му през целия си живот. Към него отправят и молитвите си в годините на изпитание, когато дълго нямат деца.

Частица от мощите на папа Йоан XXIII е донесена тук, в храма, лично от папа Йоан Павел II по време на посещението му в България.

До последно папа Йоан XXIII носи със себе си икона на Божията майка, която получава като дар в една църква в Несебър. Добрият папа заема светия престол в трудни времена. Когато през 1962-ра година светът е на косъм от нов въоръжен конфликт по време на карибската криза – той провежда серия от разговори и с американския президент кенеди, и със съветския лидер Никита Хрушчов. 

Посланието за мир, което Йоан XXIII така пламенно проповядва, можем да открием и в думите на папа Франциск. Приликите между двамата не се изчерпват само с това. Колкото до папа Ронкали – вярващите казват, че дори и след смъртта си, той продължава да пази и обича България.

Повече по темата гледайте във видеото.

Екипите на Новините на NOVA ще проследят всяка стъпка на папа Франциск на българска земя на 5 и 6 май – на живо от София, Раковски и Ватикана. За първи път българска медия ще бъде част от официалната делегация на Ватикана. Специален екип на телевизията пътува до Рим и обратно, за да покаже един различен поглед към тази историческа визита, а репортерът Методи Владимиров и операторът Димитър Василев ще проследят случващото се от първо лице. Най-интересните гости и публични личности ще коментират визитата в няколко извънредни предавания „Да видиш папата по NOVA“.

„Да видиш папата по NOVA“ с повече от 15 часа на живо и извънредни предавания в телевизионния ефир

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.