Недоволството прерасна в блокада на пътища

Втори ден напрежение и протести в Кърнаре. Недоволството прерасна в блокада на пътища. Местните жители протестират срещу агресията на група роми, които в събота вечерта раниха човек и изпочупиха  заведение, по време на частно тържество.  Трима от нападателите бяха задържани за 72  часа.

Напрежението ескалира, след като протестиращите се опитаха да стигнат до ромската махала. Тъй като нямаха разрешение да блокират  подбалканския път София – Бургас, протестиращите няколко пъти пресичаха бавно пешеходна  пътека. Десетки автомобили се оказа в капан.

Полиция и протести в Кърнаре след масов бой в заведение

„Искаме промяна в закона, за да може някой, когато влезе с взлом в къщата ти, в частен имот, да имаш право да защитиш семейството си и собствения си живот, без да се притесняваш, че ще лежиш по затворите”, каза протестиращ.  

В махалата също искат виновните за ескалирането на напрежението да бъдат наказани.

„За какво ние да страдаме сега? Нека да си получат това, за което са се трепали, правили. Да си го получат те”, каза Минка Асенова.

Според кмета на селото в ромската махала живеят около 300 души. Всичките над 40 къщи, които обитават са незаконно построени върху общински и частни терени. Още утре комисия от общината в Карлово започва да описва нелегалните постройки.

„Тези хора трябва да станат данъкоплатци, да започнат да си плащат данъци за къщите, такса смет, данък сгради, вода и ток”, каза кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Хората  настояват да бъде открит полицейски участък в най-близкото село до Кърнаре- Розино,  за да има 24 часово полицейско присъствие. Те се заканиха, че отново ще излязат на протест в неделя.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.