Според жертва на въоръжено нападение идеите за промяна в закона са добри, но има сериозен отпор

Вече ще имаме повече права за самозащита, ако крадец влезе в дома ни. Депутатите гласуваха нови правила за неизбежната отбрана с промени на първо четене  в Наказателния кодекс.

  И така освободиха от отговорност всеки човек, който се защитава в дома си от влезлия незаконно. Неизбежна отбрана вече може да има и при нападение, което застрашава живота, здравето и половата  неприкосновеност - ако това се случва нощем, ако нападателите са двама или повече, или ако е един, но въоръжен.

Неизбежната отбрана вече не е наказуема

Дали промените ще бъдат окончателно утвърдени - предстои да разбрем. По темата – разказваме за един човек, преживял среща очи в очи с маскирани нападатели и открил срелба срещу тях.  Стоян Тосев е нападнат в края на 2015 година от двама души докато се прибира от работа пред апартамента си в квартал "Връбница". Той е бивш офицер, носи оръжие от 40 години. Извадил оръжие и произвежда два изстрела и ги ранява - единият в крака, другият в ръката.

Нападателите получават присъди от 9 месеца затвор за двамата нападатели. А 4 месеца е получил човекът, който им е предоставил моторно превозно средство, за да се измъкнат. Единият от тях е освободен от ловешкия затвор, а малко след отново го посещава. "Общото между всички е, че  са наркомани и от кримиконтингента. На мен не ми повдигнаха никакво обвинение. Направена беше балистична експертиза. И след края на делото ми го върнаха”, обясни Тосев.

НС събра кворум в първия работен ден на депутатите след Великденска ваканция

Според него идеята е много, но има сериозна съпротива от магистратите. Твърди, че мотивите за неприемане на законите са политически. А самият той продължава да носи оръжие. „Продължавам да нося оръжие. Никога не съм останал без такова. Дори когато ми беше отнето оръжието носих нож”, обясни Стоян Тосев пред Вероника Димитрова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.