Трима българи и един индиец са заподозрени за участие в организираната престъпна група

Трафик на фиктивни съпруги - четиримата задържани за участие в организирана престъпна група остават в ареста. Това реши специализираният съд.

Тримата българи и един индиец са заподозрени в трафик на жени от България в страни от Западна Европа и Кипър. Там жертвите били принуждавани да сключват фиктивни бракове с индийци и пакистанци.

Съдът днес реши, че има опасност обвиняемите да избягат в чужбина, ако са на свобода, а доказателствата сочат, че действително са уреждали фиктивни бракове. Според прокуратурата всеки от групата е изпълнявал конкретни функции, а жертвите са били държани като заложници, за да не избягат.

Роднините на задържаните роми в столичния кв. „Факултета” бяха категорични, че наш екип няма работа при тях, защото не било извършено убийство. В продължение на години преди това сестрите Таня и Славка Тодорови, съседът им Трайчо Найденов и индиецът Мухамад Юсуф са примамвали жени да заминат за чужбина с обещание да започнат добре платена работа.

„На територията на чужбина това условие най-често било променяно като се оказвало, че лицата не заминават за територията на чужбина, за да започнат работа, а заминават всъщност да сключат фиктивен брак с граждани от Индия и Пакистан”, коментира Кирил Близнаков – наблюдаващ прокурор.

Повдигнаха обвинения на задържаните за трафик на жени с цел принудително сключване на брак

„Става въпрос за набиране и принуждаване на лица, държани против тяхната воля с цел фиктивни бракове с чужди граждани, което улеснява получаването на достъп до държави, членки на ЕС”, заяви вътрешният министър Младен Маринов.

10 жени не са искали да станат част от престъпната схема. Затова се превърнали в заложници на обвиняемите.

 „На тези, които не са изразили такова съгласие, им е била отнемана личната карта. Лицата са били държани в принудително подчинение за срок от 20 дни като е имало случаи до три месеца”, заяви Кирил Близнаков.

Според прокуратурата, ролята на индиеца е била да финансира дейността на групата и да осъществява връзката между ромите от България и чужденците. Сестрите посрещали и изпращали жените като им плащали и между 1000 и 3000 евро за услугите. Трайчо изпълнявал ролята на шофьор и свидетел по време на „сватбите” заедно с едната сестра – Таня.

Решението не е окончателно и може да се обжалва в тридневен срок.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.