Макрон е против идеята за така наречения шпиценкандидат, Курц е на коренно различно мнение

Разногласия между европейските лидери за избора на следващия председател на Европейската комисия. Спорът е дали  трябва  да се спазва процеса на водещия кандидат и постът да бъде за представителя на партията, спечелила най-много места в  Европарламента.

Лидерите на ЕС се срещат отново на 28 май

На неформалната среща на върха в Румъния вчера френският президент Еманюел Макрон изрази позиция, че е против идеята за така наречения шпиценкандидат.  Противоположно мнение изказа австрийският канцлер Себастиан Курц. Той  счита за недемократичен изборът на председател на Еврокомисията от държавните лидери, вместо от европейските гласоподаватели.  Разногласията, които се очертаха в Румъния вчера подсказват, че предстоят тежки преговори  за топ-позициите в Европейските институции. След евровота освен за председател на комисията, Европейският съюз трябва да определи и наследници на Доналд Туск - председател на Съвета на Европейския съюз и на Марио Драги - председател на Европейската централна банка.

ЕК се надява на "добра" активност в изборите за евродепутати

"Не се чувствам обвързан с принципа за водещ кандидат за Европйската комисия. Трябва да избегнем ситуация, в която избираме най-малко подходящия кандидат, какъвто е бил случаят в много ситуации. Трябва да изберем възможно най-добрите за силен и амбициозен европейски проект", коментира президентът на Франция Еманюел Макрон.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.