САЩ се подготвят за неговото използване, заяви директорът на управлението за неразпространение и контрол над въоръженията на руското МВнР

Разполагайки ядрено оръжие в Европа, САЩ се подготвят за неговото използване, заяви пред РИА Новости директорът на управлението за неразпространение и контрол над въоръженията на руското МВнР Владимир Ермаков.

„За съжаление някои зависими от Вашингтон страни се правят, че нищо не се случва или просто се боят да се замислят над провокативността на това, че през XXI век на територията на Европа върви подготовка за приемането на ядрено оръжие с включването в това на неядрени държави“, каза той.

Ядреното споразумение: Иран може да увеличи производството на уран (ОБЗОР)

Дипломатът критикува европейските страни за това, че позволяват на Вашингтон да ги излага на опасност.

Иран е изпратил писма за частичното си оттегляне от ядрената сделка

Миналата седмица в главната квартира на ООН в Ню Йорк завърши двуседмичната среща на подготвителния комитет за Конференцията за преразглеждане през 2020 г. относно Договора за неразпространение на ядрено оръжие.

Лавров: Положението с иранското ядрено споразумение става неприемливо

По време на тази среща руската делегация, според Ермаков, се ръководила "преди всичко от задачите за запазване и гарантиране на устойчивото функциониране на Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО), балансиран подход към трите ключови компонента - ядрено неразпространение, ядрено разоръжаване и мирно използване на атомната енергия."

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.