Анализ на Софи Макри от "Франс прес"

Ще устои ли Себастиан Курц на труса от "Ибисагейт"? Изправен пред вот на недоверие, сега австрийският канцлер е на горещия стол след оттеглянето на крайнодесните му съюзници, предизвикано от обвинения срещу тяхната партия, пише в свой анализ Софи Макри от "Франс прес".

Уволнявайки своя вицеканцлер, заснет в Ибиса при съмнителни финансови сделки, и след това обявявайки предсрочни избори, ръководителят на правителството се опита да запази контрол и да овладее последиците от небивал скандал в Австрия.

От първото му изявление в събота, двадесет и четири часа след разкритията, довели до падането на лидера на крайната десница Хайнц-Кристиан Щрахе, Себастиан Курц влезе в кампания, призовавайки австрийците да разширят мнозинството на неговата консервативна партия, коментира Макри.

Преходното правителство на Австрия се закле

Но залогът на младия лидер да излезе по-силен от тази криза, се натъква на първия капан: в понеделник той ще се изправи пред вот на недоверие, внесен от малката екологична партия "Йетц" ("Сега"), която настоява за неговото оттегляне от канцлерския пост и за назначаване на експертно правителство до изборите, които трябва да се състоят през септември.

Социалдемократите и крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) не изключиха да гласуват недоверие, образувайки на практика мнозинство за сваляне на Себастиан Курц и неговото правителство.

"Как да искаме доверие към някой, към когото току що сме проявили недоверие", отсече бившият вътрешен министър Херберт Кикъл, противоречива фигура в крайната десница, непосредствено след като в понеделник беше уволнен безцеремонно от канцлера.

Австрийската прокуратура: Няма да има разследване във връзка с видеото от Ибиса

За Курц запазването на министъра беше несъвместимо с продължаващото разследване на видеоматериала, заснет тайно през 2017 г. във вила в Ибиса, където Щрахе се показва готов да предложи австрийски публични пазари на мнима племенницата на руски олигарх.
В отговор на това останалите министри от АПС напуснаха правителството, оставяйки Австрийската народна партия (АНП) на канцлера сама на кормилото.

"РОКЗВЕЗДА"

"Правителство в предизборна кампания, ръководено от канцлерство, превърнато в щаб на кампанията, това не е вариант", изригна депутатът Петер Пилц, основател на партията "Йетц".
Социалдемократите от Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) оставят да тегне съмнение как ще гласуват на парламентарното заседание в понеделник. Те приканват канцлера да се оттегли сам и настояват за назначаване на преходен екип.

"Вече нямаме доверие в Курц", каза Томас Дроцда, един от ръководните дейци на АСДП. Нейната лидерка Памела Ренди-Вагнер, противник на Курц на предстоящите парламентарни избори, смята, че той "носи цялата отговорност за провала на опита за коалиция" с крайната десница.
Сключвайки в края на 2017 г. съюз с АПС, след парламентарните избори, които неговата партия спечели, Себастиан Курц смяташе, че е намерил надежден партньор, за да се изготви пътна карта за борба с имиграцията и затягане на условията за предоставяне на убежище.

Корупционният скандал в Австрия доведе до предсрочни парламентарни избори (ОБЗОР)

Най-младият лидер в Европа, канцлерът, който сега е на 32 години и е започнал като дете-чудо в политиката, беше наречен "рокзвезда" от американски дипломат, на континент, завладян от надигането на популизма и радикалната десница.

"Себастиан Курц се излъга. И то много. Не може да се каже, че канцлерът не е бил предупреден. Той имаше достатъчно сигнали, показващи с каква съмнителна и хаотична пасмина е съставил коалиция", отбеляза вчера левоцентристкият вестник "Стандарт" в редакционна статия.
Осемнадесетте месеца във властта на десницата и крайната десница бяха осеяни с ксенофобски залитания на членове на АПС, от грижливо изчислени провокации на нейните лидери и от противоречиви инициативи на различни крайнодесни министри.

Политолог: Записът, свалил кабинета в Австрия, разкрил пикантни подробности за Курц

Опонентите често наричат Курц с прозвището "мълчаливия канцлер", упреквайки го, че не е надигнал глас срещу съюзника си. Двете партии непрекъснато изтъкваха хармонията помежду си. В събота Себастиан Курц се оправда с думите, че е имал "трудни за преглъщане моменти" от началото на тази коалиция.

Консервативната партия, на която той даде силен тласък през 2017 г., като допринесе за подмладяване на нейния имидж и провокирайки вече предсрочни парламентарни избори, има голяма преднина в проучванията за изборите за Европейски парламент в неделя. Тя дори увеличи преднината си с няколко пункта след разкритията в "Ибисагейт", подчертава "Франс прес".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.