Видеозаписи, направени тайно, показват как вицеканцлерът Ханс-Кристиан Щрахе предлага сделки за милиони евро

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц обяви, че ще предложи на президента на страната да свика предсрочни избори възможно най-бързо заради обвиненията в корупция срещу вицеканцлера, съобщава RT.

„Предложих на президента на републиката да бъдат свикани предсрочни парламентарни избори възможно най-рано“, заяви канцлерът.

Канцлерът на Австрия и лидер на Австрийската народна партия (АНП) обяви края на коалиционното правителство с Австрийската партия на свободата (АПС) след оставката на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе. 

Курц заяви, че не е успял да постигне споразумение с АПС за продължаване на коалицията с АНП. Евентуална коалиция със социалдемократите пък не би позволила на австрийското правителство да провежда политиката си на ограничаване на държавния дълг и данъците. 

Канцлерът посочи, че е уведомил президента Александър ван дер Белен за позицията си и призова новите избори да бъдат проведени възможно най-скоро. 

Президентът на Австрия Александър ван дер Белен обяви в изявление, че предсрочни избори са необходими, след като лидерът на крайнодясната партия в управляващата коалиция подаде оставка като вицеканцлер заради обвинения в корупция.

Ван дер Белен заяви, че е обсъдил перспективата за предсрочни избори с канцлера Себастиан Курц, който сложи край на коалиционното управление с крайнодесните днес. Държавният глава е препоръчал провеждането на избори. Двамата ще обсъдят следващите си ходове в неделя. 

По-рано в събота Австрийската агенция по печата, позовавайки се на източници в правителството обяви, че предсрочни избори в Австрия могат да се проведат в средата на юли или през септември тази година. Според източниците Австрийската партия на свободата (АПС), чийто лидер бе Щрахе, настоявала за провеждането на нови избори. 

Корупционен скандал в Австрия, вицеканцлерът подаде оставка (ВИДЕО)

Корупционният скандал в страната избухна, след като излязоха тайно направени видеозаписи,  които показват как вицеканцлерът Ханс-Кристиан Щрахе предлага сделки за милиони евро на жена, която се представя за племенница на руски богаташ. 

Лидерът на крайнодясната Партия на свободата казва на жената, че ако му помогне в предстоящите избори в Австрия, ще й се отплати с големи сделки за строеж на пътища и други проекти. На срещата присъства и вторият човек в партията Йохан Гуденус.

Видеозаписът беше публикуван от две германски издания - "Зюддойче цайтунг" и "Шпигел". Те казват, че е направен през лятото на 2017 г., няколко месеца преди последните избори в Австрия. Страхе обещава на рускинята, че ако купи австрийския таблоид "Кронен цайтунг" и му помогне в изборите, ще й осигури държавни поръчки. Освен това, двамата политици заявяват, че има начин руснаците да заобиколят законите за финансиране на партиите и да им дадат пари. Те твърдят, че няколко богати и известни хора вече са го правили чрез преводи от между 500 000 и 2 млн. евро на благотворителни организации.

Ханс-Кристиан Страхе отхвърли обвиненията. Определи ги като "целенасочена политическа атака". Въпреки това обаче, часове след избухването на скандала, обяви, че подава оставка. „Представих оставката си на канцлера Курц и той я прие“, се посочва в изявление на Щрахе, излъчено по телевизията в страната. 

Меркел призова Европа да се противопостави на продажните политици

"Това беше глупаво, безотговорно и беше грешка", призна Щрахе едва сдържайки сълзите си, докато молеше съпругата си и други хора да му простят. Наред с това той заяви, че не е направил нищо незаконно и че е станал жертва на "целенасочено политическо убийство", отбелязва Ройтерс. "Сега казаното от мен изглежда катастрофално и изключително смущаващо", допълни Щрахе. 

По-късно австрийският вицеканцлер заяви, че в случая със скандалното видео е замесена латвийска гражданка, а не жена от Русия. Според Щрахе две жени - явно подставени лица, "потърсили Гуденус след смъртта на баща му, когато е бил в потиснато настроение, и разказали, че имат интерес към ловното имение на семейството". Предполагаема латвийска гражданка, придружена от дъщеря си, заявила пред Гуденус, че иска да се засели във Виена и да инвестира в Австрия. Имала намерение да се запознае с Щрахе чрез свой германски познат. После, през лятото на 2017 г., на остров Ибиса се състоял "частен разговор" в присъствието на този германец, който поканил Щрахе и Гуденус на вечеря. 

Според Щрахе по време на вечерята, записвана с "незаконни средства за проследяване", бил направен опит те двамата с Гуденус да бъдат въвлечени в престъпление и в разговори на противоправна тема. "Откъси от видеото бяха изрязани от общия контекст и насочени срещу нас", заяви той. 

Политикът посочи, че след това никога не е контактувал с тази жена, нито пък Австрийската партия на свободата е получавала от нея някакви вноски. "Това бе частна среща, в която участвахме само ние двамата" (с Гуденус), добави той.

Щрахе подчерта, че историята със скандалния видеозапис е мръсна кампания за дезинформация и той не желае заради нея да поставя под заплаха дейността на австрийското правителство. Той изтъкна, че всички обвинения са извадени от контекста, и настоя да се публикува пълният видеозапис с всички подробности от разговора на остров Ибиса. Политикът призна, че повлиян от алкохола, може би си е позволил да обсъжда всякакви теми през въпросната вечер. 

След австрийския вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе, оставка подаде и забърканият в скандала Йохан Гуденус като шеф на парламентарния клуб на партията. Той върна своя депутатски мандат и напусна всички партийни постове. Гуденус е един от най-приближените съратници на Щрахе и инициатор на срещата на испанския остров Ибиса, която се оказа фатална за двамата политици от Австрийската партия на свободата.  

Според Ройтерс вицеканцлерът ще бъде сменен от транспортния министър Норберт Хофер.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.