Оставка подаде и вторият човек в партията Йохан Гуденус

Корупционен скандал избухна в Австрия. Видеозаписи, направени тайно, показват как вицеканцлерът Ханс-Кристиан Страхе предлага сделки за милиони евро на жена, която се представя за племенница на руски богаташ. 

Хиляди поискаха нови избори в Австрия след оставката на вицеканцлера

Лидерът на крайнодясната Партия на свободата казва на жената, че ако му помогне в предстоящите избори в Австрия, ще й се отплати с големи сделки за строеж на пътища и други проекти. На срещата присъства и вторият човек в партията Йохан Гуденус.

Себастиан Курц призова за преразглеждане на Лисабонския договор

Видеозаписът беше публикуван от две германски издания - "Зюддойче цайтунг" и "Шпигел". Те казват, че е направен през лятото на 2017 г., няколко месеца преди последните избори в Австрия. Страхе обещава на рускинята, че ако купи австрийския таблоид "Кронен цайтунг" и му помогне в изборите, ще й осигури държавни поръчки. Освен това, двамата политици заявяват, че има начин руснаците да заобиколят законите за финансиране на партиите и да им дадат пари. Те твърдят, че няколко богати и известни хора вече са го правили чрез преводи от между 500 000 и 2 млн. евро на благотворителни организации.

Ханс-Кристиан Страхе отхвърли обвиненията. Определи ги като "целенасочена политическа атака". Въпреки това обаче, часове след избухването на скандала, обяви, че подава оставка. „Представих оставката си на канцлера Курц и той я прие“, се посочва в изявление на Щрахе, излъчено по телевизията в страната. 

"Това беше глупаво, безотговорно и беше грешка", призна Щрахе едва сдържайки сълзите си, докато молеше съпругата си и други хора да му простят. Наред с това той заяви, че не е направил нищо незаконно и че е станал жертва на "целенасочено политическо убийство", отбелязва Ройтерс. "Сега казаното от мен изглежда катастрофално и изключително смущаващо", допълни Щрахе. 

Според Ройтерс вицеканцлерът ще бъде сменен от транспортния министър Норберт Хофер.

По-късно австрийският вицеканцлер заяви, че в случая със скандалното видео е замесена 
латвийска гражданка, а не жена от Русия. Според Щрахе две жени - явно подставени лица, "потърсили Гуденус след смъртта на баща му, когато е бил в потиснато настроение, и разказали, че имат интерес към ловното имение на семейството". Предполагаема латвийска гражданка, придружена от дъщеря си, заявила пред Гуденус, че иска да се засели във Виена и да инвестира в Австрия. Имала намерение да се запознае с Щрахе чрез свой германски познат. После, през лятото на 2017 г., на остров Ибиса се състоял "частен разговор" в присъствието на този германец, който поканил Щрахе и Гуденус на вечеря. 

Според Щрахе по време на вечерята, записвана с "незаконни средства за проследяване", бил направен опит те двамата с Гуденус да бъдат въвлечени в престъпление и в разговори на противоправна тема. "Откъси от видеото бяха изрязани от общия контекст и насочени срещу нас", заяви той. 

Политикът посочи, че след това никога не е контактувал с тази жена, нито пък Австрийската партия на свободата е получавала от нея някакви вноски. "Това бе частна среща, в която участвахме само ние двамата" (с Гуденус), добави той.

Щрахе подчерта, че историята със скандалния видеозапис е мръсна кампания за дезинформация и той не желае заради нея да поставя под заплаха дейността на австрийското правителство. Той изтъкна, че всички обвинения са извадени от контекста, и настоя да се публикува пълният видеозапис с всички подробности от разговора на остров Ибиса. Политикът призна, че повлиян от алкохола, може би си е позволил да обсъжда всякакви теми през въпросната вечер. 

След австрийския вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе, оставка подаде и забърканият в скандала Йохан Гуденус като шеф на парламентарния клуб на партията. Той върна своя депутатски мандат и напусна всички партийни постове. Гуденус е един от най-приближените съратници на Щрахе и инициатор на срещата на испанския остров Ибиса, която се оказа фатална за двамата политици от Австрийската партия на свободата.  

Предсрочни парламентарни избори в Австрия след оставката на вицеканцлера

Предсрочни парламентарни избори в Австрия след оставката на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе може да се проведат в средата на юли или през септември тази година. Това съобщи днес Австрийската агенция по печата, позовавайки се на източници в правителството, предаде ТАСС. 

Според източниците Австрийската партия на свободата (АПС), чийто лидер бе Щрахе, настоява за провеждане на нови избори. 

По техни данни в момента в канцлерството се обсъждат варианти за сътрудничество в коалиционното правителство. АПС и Австрийската народна партия на канцлера Себастиан Курц обаче не могат да намерят компромис за разпределението на министерските портфейли. 
Очаква се по-късно тази вечер изявление да направи президентът Александър ван дер Белен, който може да обяви следващи мерки заради политическата криза

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.